Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Господинов и дъщеря му за сватбата на Айфеловата кула с жираф

Излиза първата книга на малката Рая, написана заедно с баща й

Георги Господинов с дъщеря си Рая. Снимка: Стандарт, Вера Траянова - Господинов и дъщеря му за сватбата на Айфеловата кула с жираф

Георги Господинов с дъщеря си Рая. Снимка: Стандарт, Вера Траянова

Представете си, че сте дете, на което изобщо не му се нрави да чете, но пък много обича сладолед? Ама разбира се, ще си направи сладоледена книга, родителите му ще са доволни, че го виждат с четиво, а то просто всяка вечер не бива да забравя да я прибере в хладилника! Тази история идва от въображението на 6-годишната Рая, която заедно с татко си, Георги Господинов, са написали и изрисували книгата „Сватби на животни и неща“.

Писателят Георги Господинов влиза в необичаен за него проект – след станалия знаков за съвременната българска литература „Естествен роман“ и една от най-превежданите в чужбина родни книги, „Физика на тъгата“, след няколко стихосбирки (една от които дори вдъхновила изложба в Германия) и сборници с разкази, след спектакъла „Апокалипсисът идва в шест вечерта“, сега авторът твори за деца.

Raya-I_kora_svatbiНо как би могъл да го направи убедително без нечия експертна подкрепа? Тук се намесва дъщеря му Рая, по чиято идея се случва цялата книга. Историята е простичка – през есента на миналата година момичето казало на баща си, че може да чуе как предметите в стаята си говорят. И започнали да си мислят какво би станало, ако се оженят. Странни сватби, а? Между влак и стоножка, шраф и костенурка, жираф и Айфелова кула?

В книгата, макар и кратка, по различните шрифтове и стил се разпознава дали говори Георги Господинов или Рая. Двамата дори са направили по един собствен предговор – все пак творците не мислят еднакво! Историите на необичайните срещи и трансформации, писани от баща и дъщеря тайно един от друг, са изпъстрени със симпатични илюстрации, тук-таме са отпечатани и чернови от работния процес на дуета.

„Сватби на животни и неща“, където малките и големите се събират да измислят игри, влиза в търговската мрежа тази седмица.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90