Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Господинов и Кох за страданието и тъгата

Двамата писатели търсят „географията на щастието“ в Брюксел

За паметта, тъгата и страданието подемат разговор Георги Господинов и Херман Кох (вдясно). - Господинов и Кох за страданието и тъгата

За паметта, тъгата и страданието подемат разговор Георги Господинов и Херман Кох (вдясно).

В Холандия обожаваме да страдаме, каза в интервю за списание „Ева“ в началото на тази година писателят Херман Кох. Георги Господинов пък е автор на романа „Физика на тъгата“, преведен вече на редица езици. На 12 ноември двамата се включват в съвместен разговор на неутрална територия – в Брюксел.

Поводът за срещата с читатели е поредният превод на „Физика на тъгата“ – този път на холандски език. В книжарницата „Паса“ в столицата на Европа Господинов ще влезе в диалог с колегата си от Ниската земя Херман Кох, познат и у нас с романите си „Вечерята“ и „Вила с басейн“.

„През 2010 г. „Икономист“ публикува „географията си на щастието“, документ, който сред всичко останало показа, че явно България е най-нещастното място на планетата – пишат организаторите на събитието във Фейсбук. – Отчасти като реакция на това изследване Георги Господинов пише „Физика на тъгата“, многофасетен роман за ограниченията на паметта и начина, по който литературата ги трансцендира. „Физика на тъгата“ се увенчава с незабавен успех – първият тираж е продаден за ден, а книгата е в класациите на най-продаваните в продължение на година.“

И така, за паметта, тъгата и страданието ще започнат разговор един от най-превежданите български писател и холандския му колега. Дали така ще пристъпят и в „географията на щастието“ – никой не може да каже.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах