Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Господинов на ваканция в швейцарски манастир, тук му дават Вазовата награда

Писателят Георги Господинов - Господинов на ваканция в швейцарски манастир, тук му дават Вазовата награда

Писателят Георги Господинов

Погледът на Иван Вазов, излят от бронз, отсега нататък ще „следи“ перото на писателя Георги Господинов. Авторът на „Физика на тъгата” е тазгодишният носител на наградата на името на Патриарха на българската литература. Призът се присъжда всяка година на 9 юли, рождената дата на Вазов и се връчва в родния му Сопот.

Отличието представлява малък бюст на автора на „Под игото” и Господинов го получава, тъкмо когато България отбелязва 120 години от появата на най-българската книга.

Връчването на Вазовата награда е днес, но тъй като Господинов не е в България, от негово име ще я вземе представител на издателство „Жанет -45”, което отпечатва творбите му през последните 15 години.

„Благодаря, Сопот! Обичаме да цитираме „Отечество любезно, как хубаво си ти”, но нека си спомним, че последният ред там гласи: „И ние в тебе, майко, ще умрем чужденци”. Това също е Вазов”, написа лауреатът в профила си в социалната мрежа.

В есето си „Утехата Вазов”, публикувано в сборника „Невидимите кризи” Господинов отбелязва, че народният поет е голямото българско утешение, големият български утешител.

В момента Георги Господинов е на творческа ваканция в швейцарски манастир, където разработва най-новите си идеи и сюжети. Този тип оттегляния от света при него явно са ползотворни – при предишния си престой в същата обител преди две години написа голяма част от разказите в сборника „И всичко стана луна” и някои от есетата в „Невидимите кризи”. Месеци наред и двете заглавия неизменно бяха в Топ 10 на най-четените книги на 2013 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

kapatovo.bg