Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Господинов не спечели „Фон Рецори“, чете есе в Рим

Има номинация за най-добър европейски роман и за наградата „Стрега“

Писателят Георги Господинов - Господинов не спечели „Фон Рецори“, чете есе в Рим

Писателят Георги Господинов

Писателят Георги Господинов не успя да спечели приза на фондация„Фон Рецори“ за най-добра преводна книга в Италия. Неговият роман „Физика на тъгата“ беше сред петимата финалисти в литературното състезание, но журито реши да отличи творбата на французойката Мейли де Керангал „Раждането на моста“.

Загубата не е толкова значима за Господинов, защото на Апенините книгата му е сред най-продаваните заглавия, а има номинация за най-добър европейски роман и за наградата „Стрега“.

Дали ще я вземе, ще стане ясно на 1 юли в Рим по време на Международния фестивал за литература. Нощта на Джулай за Господинов ще е на площад Campidoglio, където от 21 часа започват четения. Българският писател ще се представи с есето си „Европа и метаморфозите“. Думите му ще звучат на фона на изпълнения на „Ансамбъл интернационале“ под диригентството на Паоло Дамяни от Консерватория „Санта Чечилия“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

kapatovo.bg