Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Господинов очаква награди на два фронта

Нехае за критиките, че е пробутван за сметка на други

"Физика на тъгата" на Георги Господинов е номинирана за награда в два международни конкурса, чиито финали съвпадат през юли.  - Господинов очаква награди на два фронта

"Физика на тъгата" на Георги Господинов е номинирана за награда в два международни конкурса, чиито финали съвпадат през юли.

Георги Господинов трябва да се клонира на 3 юли. Тогава, в Двореца на нимфите в Рим връчват наградите „Стрега”, а в Къщата на културите в Берлин – приза Haus der Kulturen der Welt. Първото отличие е най-престижното за литература в Италия, а второто се дава на най-добрата книга от чужд автор, издадена на немски език през годината. „Физика на тъгата” – вторият роман на Господинов е финалист и в двете състезания. На Апенините томът се разпространява в превод на проф. Джузепе дел’Агата, а в Германия и Австрия – на Александър Зицман. Ако „Физика на тъгата” спечели в Берлин – отличие ще получи не само Господинов, а и преводачът му.

Чуждестранното признание за Георги Господинов съвпада с бурни критики по негов адрес у нас, отправени от другия най-четен български писател – Милен Русков, автор на „Възвишение”. В интервю за сп. „Биограф” Русков разкри съществуването на нов вид „ченгета” в литературата, определи ги като „демократските свински черва”, а от контекста става ясно, че визира Георги Господинов. Авторът на „Физика на тъгата” замълча, но пък издателката Божана Апостолова, която отпечатва книгите и на двамата, написа открито писмо. В него, без да иска, призна за литературната война, защото призова писателите „да не се самоубиват взаимно“.

Господинов отново замълча, но Русков се подразни от реакцията на Апостолова и коментира в социалната мрежа: „Това не са нападки, а критики. И аз не съм изпаднал в елементарни страсти, а се опитвам да освободя българската литература от една от най-големите лъжи в нея. Не ти прави чест, Жана, да вземаш страна в спора между мен и ГГ. Вечното “наше момче”, навсякъде пробутвано за сметка на други хора, в т. ч. и на мен. Аз повече няма да търпя това. Търпял съм го много дълго и добре съм видял какво става, когато търпиш такива неща – набутват те в ъгъла с връзки и задкулисни средства. Вземат ти всичко, което може да се вземе. Стига толкова! Нещата трябва да се поставят на местата им и истината да излезе на повърхността. Лъжата трябва да спре да тържествува и тази дълбоко корумпирана, развалена конюнктура трябва да се проветри и прочисти!”

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС