Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Господинов съобщи за нова номинация

Сред конкурентите му за наградата е нашумелият драматург Иван Вирипаев

Писателят Георги Господинов - Господинов съобщи за нова номинация

Писателят Георги Господинов

Георги Господинов явно е посял доста читатели в Германия, защото романът му „Физика на тъгата” пожъна втора номинация за литературна награда.

Преди минути писателят сам съобщи в профила си в социалната мрежа фейсбук, че книгата му е избрана сред шестте финалисти на приза за чужда литература Berliner Brücke Preis. Наградата се дава на две години веднъж. Сред конкурентите на Господинов в актуалното издание са нашумелият и у нас драматург Иван Вирипаев, както и Светлана Алексиевич, Михаил Шишкин, Серхий Жадан и Шчепан Твардох. „Прекрасни писатели”, както ги нарича авторът на „Физика на тъгата”.

Церемонията по връчването на отличието ще е на 1 октомври в берлинския „Дойчес театър“. В ролята на водещ ще влезе писателят Петер Естерхази. БГ читателите познават добре неговия „Производствен роман”, а в родната му Унгария го почитат като родоначалник на постмодернизма.

Освен в надпреварата за Berliner Brücke Preis, романът на Господинов е финалист и за международната литературна награда на културния център Haus der Kulturen der Welt в Берлин. Тя се присъжда за най-добра книга от чуждестранен автор, преведена на немски през годината. Победителят ще бъде обявен на 23 юни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg