Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Господинов: Професори заговориха като Динко за бежанците като за друг биологичен вид

Изговориха от медиите нещо непозволимо, което ще предизвика още по-голяма агресия, смята писателят

Радикалното говорене по медиите, че Европа трябва да отвърне на удара след атентатите в Брюксел, според Георги Господинов ни прави лесна жертва на онова, което целят самите терористи. - Господинов: Професори заговориха като Динко за бежанците като за друг биологичен вид

Радикалното говорене по медиите, че Европа трябва да отвърне на удара след атентатите в Брюксел, според Георги Господинов ни прави лесна жертва на онова, което целят самите терористи.

„Днес лесно се гневим и медиите превръщат това в силна позиция. Ако искаш да си готин – удряш с юмрук по масата. Всички сутрешни блокове излизат с хора, които казват: „Няма какво да го мислим“, тип ала Динко, или професори, които изговориха нещо, което не би трябвало да се чува от медиите – че бежанците, мигрантите, са друг биологичен вид. Това е непозволимо“, заяви писателят Георги Господинов в интервю за телевизия BIT.

Според автора на „Невидимите кризи“ ние забравяме, че сме направени от това, което изричаме. Господинов припомни какво е казано в Библията:

„Не онова, което влиза в ушите ти, а онова, което излиза от устата ти може да те оскверни.“

„Ние сме направени от думи, от това, което изричаме. И тези думи влияят. Те не са просто знаци, тъй като могат да произвеждат и изграждат. И ако чуем от телевизията някой, който каже нещо като тези професори – очаквайте го утре увеличено, умножено и доста по-агресивно“, предупреди писателят.

Радикалното говорене по медиите, че Европа трябва да отвърне на удара след атентатите в Брюксел, според Георги Господинов ни прави лесна жертва на онова, което целят самите терористи. И ако твърдим, че Европа е стара цивилизация с установени ценности, не върви да препашем колана с взривни вещества, смята писателят. Според него отговорът на Европа трябва да е друг. Какъв – той не знае. Смята, че всички ние трябва да го измислим.

„Имаме няколко поколения, които не познават какво е да живееш без криза, и това дава трудна сетивност за времето без криза и при криза, но за съжаление е така в цяла Европа в момента – продължи гостът. – Това, което литературата може да направи, е да развива чувствителност, емпатия към другия, към неговите истории, към всичко, което не знаем за другия, тъй като непознаването и страха са основни акценти в това, което се случва.“

Господинов твърди, че основният проблем на тероризма днес е изгубването на смисъла у човека, както и у самите терористи:

„Те са криминално проявени, трето поколение европейци, преследвани са или са просто идиоти, които търсят авантюра. Как се е стигнало дотам тази идеология, религия да те завладее? Значи у теб е имало празно място, дупка, изгубване на смисъл, на идея за нормални човешки ценности. Стигне ли се дотам да се препашеш и да се готов да гръмнеш, да убиеш, всичко е изгубено.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90