VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Готов е паметникът на кмета Иван Иванов, „некоронования цар на София“

Ще бъде поставен там, където е бликнала водата от Рилския водопровод, построен под негово ръководство

Все още няма уточнена дата за откриването на паметника на Иван Иванов. Снимка: Тодор Чобанов/Фейсбук - Готов е паметникът на кмета Иван Иванов, „некоронования цар на София“

Все още няма уточнена дата за откриването на паметника на Иван Иванов. Снимка: Тодор Чобанов/Фейсбук

Паметникът на легендарния софийски кмет Иван Иванов вече е готов и може да бъде поставен на определеното от Столична община място, съобщи във фейсбук бившият зам.-кмет по културата на столицата Тодор Чобанов, който е организирал конкурса за изпълнител на скулптурата.

Художникът Борис Борисов вече е приключил с извайването на скулптурата в цял ръст. Тя ще бъде поставена на определеното от Столична община място – в близост до бул. „Драган Цанков“, до метростанция „Васил Левски“, където е бил стадион „Юнак“. На това място през 1933 година софиянци посрещат водата от Рилския водопровод, проектиран и изграден под ръководството на инж. Иван Иванов, разказа за „Площад Славейков“ инициаторът на проекта Вили Лилков. Той е внесъл предложението на 9 септември 2011 г. След няколко конкурса за изпълнител е избран Борис Борисов, автор на паметниците на Роналд Рейгън в столичния Южен парк, на фигурата на Алеко Константиов на бул. „Витоша“, на цар Калоян във Варна, както и на паметника на Иван Хаджийски в Троян и др.

Датата за поставяне на паметника все още не е уточнена.

След няколко провалени конкурса, паметникът най-сетне е факт. Снимка: Тодор Чобанов/Фейсбук

Кметът Иван Иванов е от сливенски род, син на полковник Никола Иванов, който загива в Междусъюзническата война. Иванов учи водно инженерство в Мюнхен. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Преди около век той заедно с експерти от Столична община лансират идеята да се прокара вода до София от 80 км, защото градът има водни проблеми, разказва Вили Лилков.

Иван Иванов е най-дълго управлявалият кмет в историята на столицата – над 10 години. Бил е наричан „некоронованият цар на София“ заради дълбоката му ангажираност с проблемите на града. По негово време се павират много от столичните улици. Засаждат се хиляди дръвчета, а София става един от най-чистите градове в Европа. Към общината се приобщават Княжево, Горна баня, Красно село, Бояна и Надежда. Населението нараства почти двойно до 300 000 жители. Появяват се емблематични за София сгради като тази на Българската народна банка, Съдебната палата, Телефонната палата, зала „България“, Министерството на отбраната. След поредица от съдебни битки общината връща в свои ръце електроснабдяването, откупувайки неизгодната концесия, дадена на белгийска фирма.

Фигурата в цял ръст в ателието на Борис Борисов. Снимка: Тодор Чобанов/Фейсбук

Веднага след Деветосептемврийския преврат инж. Иванов е арестуван. Първоначално обвиненията срещу него са икономически, а после и политически. На 22 април 1945 г. е осъден от т. нар. Народен съд на смърт. След обжалване присъдата му е намалена на 15 години строг тъмничен затвор. На 9 декември 1946 г. е помилван и освободен от затвора. Комунистите решават да използват познанията му и му разрешават отново да работи като хидроинженер.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС