Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Готов е първият художествен филм за коронавируса (видео)

Една жена с азиатски черти започва да кашля в заседнал асансьор...

„Корона“ разказва за страха като истинския вирус, обзел човечеството. Снимка: Стопкадър - Готов е първият художествен филм за коронавируса (видео)

„Корона“ разказва за страха като истинския вирус, обзел човечеството. Снимка: Стопкадър

Седем души, между които и една жена с азиатски черти, се возят в асансьор, когато той засяда между етажите, а жената започва да кашля. Това е сюжетът на първия пълнометражен художествен филм за новия коронавирус, дело на персийско-канадския режисьор Мустафа Кешвари.

Наречен просто „Корона“, филмът се занимава не толкова със самия вирус, произхода му и разпространението, колкото с последиците му. Основна тема в творбата е ксенофобията, тъй като този феномен значително се засили вследствие на страха от зараза, отбелязва списание „Ванкувър“.

Идеята хрумва на Кешвари още в средата на януари, когато COVID-19 е просто „китайския вирус“ или „вируса от Ухан“. Той успява да напише сценария и да заснеме филма за един месец. 14 февруари е последният снимачен ден. Късметът е на негова страна – месец по-късно редица държави замразиха филмовото и телевизионното си производство заради пандемията. Първоначално идеята на Кешвари била да покаже филма си в Кан, но след отмяната на фестивала, премиерата му ще бъде онлайн през април.

Действието се развива в асансьор в жилищна сграда, в която се носят слухове, че има болен от коронавирус. Най-различни хора се качват в него – представители на по-високия клас в обществото, които живеят на по-високите етажи, така и по-необлагодетелствани от съдбата, чиито апартаменти са на долните етажи. Основното послание е, че независимо от статута си, всички те споделят един и същи асансьор.

Неочаквано той засяда между етажите. Хората са принудени да прекарат следващия час затворени заедно. Страхът започва да се разпростира по-бързо от самия вирус и персонажите са изправени пред трудни морални избори.

„Корона“ е заснет в един кадър, заради което са направени почти 70 дубъла, но това значително съкратило времето за монтаж след края на снимките. Предвид ограничените срокове и бюджет, актьорите са имали свободата да импровизират част от своите реплики и реакции, което придава на произведението достоверност и кара зрителя да се чувства участник в действието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах