Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Готвачът Виолие – жертва на измама за милиони?

Самоубийството на готвача от Крисие остава загадка. Една от следите води към финансова афера със скъпи вина

Изглежда, че финансовото състояние на ресторанта на Виолие не е било блестящо. Самият той е казвал, че резервациите му позволяват не повече от три месеца спокойствие, така че постоянно е търсел нови клиенти. - Готвачът Виолие – жертва на измама за милиони?

Изглежда, че финансовото състояние на ресторанта на Виолие не е било блестящо. Самият той е казвал, че резервациите му позволяват не повече от три месеца спокойствие, така че постоянно е търсел нови клиенти.

След самоубийството на прочутия готвач Беноа Виолие в неделя на 31 февруари и погребението на 5 февруари, на което присъстваха над 1500 души, се появи хипотеза за сценарий, според който трагедията е предизвикана от измама. Според информация на швейцарското списание „Билан“, звездният кулинар от Крисие е бил замесен във финансов скандал. Не той е носел вината за събитията, но те са донесли големи загуби на инвеститори в бизнес със скъпи вина, пишат журналистите Мирет Заки и Серж Герчаков.

През 2015-а финансистът Б. предлага да продаде на група ценители скъпи вина. Беноа Виолие също се включва в покупката, плаща значими суми и никога не получава дължимите количества вино. Изглежда, че жертви на измамата са много ресторантьори в Швейцария.

Голям немски кулинар се съгласи да говори по тази тема пред нас, пишат „Билан“, при условие да запазим анонимността му. Той също е получил предложение за вино от Анри Жейе в Бургундия, едни от най-скъпите вина в света. Покупката би трябвало да осигури на германския готвач над 40% печалба при препродажба. В края на краищата нашият информатор се оказва измамен с около половин милион швейцарски франка.

През октомври 2015-а той научава от приятели, че доставчикът е бил задържан преди повече от месец. Срещу Б. са повдигнати обвинения от наследниците на готвача Филип Роша, който почина внезапно през юли 2015-а.

Беноа Виолие, прославеният гастроном от Крисие, е пострадал по същия начин като своя германски колега. Б. излиза от ареста на 14 февруари, само няколко дни преди гибелта на Виолие. Съвпадение? Следствието нито потвърждава, нито отрича.

Както и в други подобни случаи – една и съща бутилка скъпо вино е продавана няколко пъти. На баснословни цени. Към края на измамата Б. и съучастниците му трябва да са имали на разположение към 20 милиона швейцарски франка. А виното, с което са разполагали, в най-добрия случай е достигало стойност от 10 милиона.

Вижте още: СБОГОМ, БЕНОА! И БЛАГОДАРЯ ЗА СТРИДИТЕ

Б. отпразнува 40-ия си рожден ден с Виолие, добавяйки последни 500 000 франка към печалбите си. Виолие се разплаща и започва напразно да очаква виното си.

Ресторантът на Беноа Виолие в Крисие

Ресторантът на Беноа Виолие в Крисие

Има ли връзка между измамата на Б. и трагичното самоубийство на Беноа Виолие от 31 януари?Информацията, с която „Билан” разполага, сочи, че последните месеци на великия кулинар и бездруго са били доста тревожни. Изглежда, че финансовото състояние на ресторанта на Виолие не е било блестящо. Самият той е казвал, че резервациите му позволяват не повече от три месеца спокойствие, така че постоянно е търсел нови клиенти.

Много наши свидетели потвърдиха, че ресторантьорът е станал един от рисковите купувачи на вино. Контактът помежду им е позволил и на двамата да намират нови клиенти. Но Б. не се е задоволявал само със сделки с вино. Жителка на Кран-Монтана е изгубила около 10 милиона франка в различни инвестиции, възложени на Б.

Вижте още: МИЛОСТТА НА „МИШЛЕН“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Милостта на „Мишлен“