Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Готварска книга за ХХІІ век – как да избираме храната според вирусите в нея

Изложба в Санкт Петербург разкрива паралелната вселена на вирусите в полза и вреда на хората (видео)

Част от кулинарната книга на XXII век на тайванската художничка Пей Ин Лин. Снимка: Стопкадър от видео - Готварска книга за ХХІІ век – как да избираме храната според вирусите в нея

Част от кулинарната книга на XXII век на тайванската художничка Пей Ин Лин. Снимка: Стопкадър от видео

Международна изложба с произведения на художници, работещи в направлението Art&Science – изкуство и наука – бе открита преди седмица, на 12 март, в арт резиденцията на Санктпетербургския Университет за информационни технологии, механика и оптика. Творбите на художниците са посветени на изследване на вирусите, посочва пред ТАСС кураторката на изложбата Христина Отс.

„Проектът е замислен като отговор на това как излизаме от вирусната реалност – казва Отс при откриване на изложбата. – Сякаш всички излизаме от пандемията, но все пак сме усвоили дълбоко практиката на защита, телесността ни вече е настроена да чистим ръцете си, да носим маски. Това ниво на тревожност не намалява дори у хората, които са ваксинирани. И стана важно да покажем, че вирусите не са само коронавирус, не само нещо враждебно към човека, но огромна паралелна реалност, за която не знаем всичко. Дори за науката вирусите са загадка.“

Озаглавен „Staying with the Trouble” (Да останем с тревогата), проектът обединява художници от няколко страни, сред които Русия, Великобритания, Тайван, Нидерландия, Германия и др. На изложбата бе представена и световната премиера на съвременната художничка от САЩ Хедър Дюи-Хагборг, известна със серията портрети на хора, създадени на базата на тяхната ДНК. В новата си работа Дюи-Хагборг предлага на зрителите да минат през жизнения цикъл на вируса, като следват преминаващите по интерактивни екрани поетични строфи.

Тайванската художничка Пей Ин Лин представя кулинарна книга, написана за хората от ХХІІ век и посветена на практиката на използване на вирусите в ежедневния живот – как да си избираме храната според вирусите в нея.

„Много от функциите, които нашият организъм изпълнява, са възможни само благодарение на вирусните мутации и в този проект художничката обяснява, че с вируси се срещаме много по-често, отколкото си мислим. Например, ние през цялото време ядем вируси. Тя е създала книга с рецепти, в които описва традиционни ястия от кухнята на нейната култура, но подчертава какви вируси съществуват в тези хранителни продукти. Така става ясно, че когато ядем лист маруля, в този лист има огромно количество вируси, но те са безвредни за нас”, подчертава кураторката.

Посетителите на изложбата могат да използват филтър за виртуална реалност и да пробват върху себе си протеинови структури или да наблюдават процеса на взаимодействие на бактериофаг (вирус, поразяващ бактериите) и златистия стафилокок.

Експозицията включва и образователна програма, в която участват художници, философи, вирусолози и медици. В откритите лекции участниците ще се опитат „да се ориентират в обърканата вирусна реалност”, допълва Отс, като прибавят изкуствоведска, историческа, философска и научна перспектива към темата.

Изложбата „Staying with the Trouble” ще продължи до 4 април.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90