СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Готварската книга на Анди Уорхол за хора, които не готвят

„Диви малини“ - подигравка с гурме кухнята - ще бъде предложена на търг

Рецепта за „Прасенце с диви малини“ от готварската книга на Анди Уорхол. Илюстрация: „Бонамс“ - Готварската книга на Анди Уорхол за хора, които не готвят

Рецепта за „Прасенце с диви малини“ от готварската книга на Анди Уорхол. Илюстрация: „Бонамс“

Кулинарна книга на Анди Уорхол, ръчна изработка на попарт художника, ще бъде предложена на търг през март. Колекцията с рецепти, придружени с илюстрации, представлява подигравка към високата кухня от 50-те, пише „Гардиън“.

„Диви малини“ е създадена от Уорхол и интериорната дизайнерка Сузи Франкфурт през 1959 г., преди световната слава да застигне художника. Анди и Сузи я замислили като пародия на гурме кухнята от онова време. На страниците на книгата може да се намерят рецепти като „Омлет Грета Гарбо“, който „човек задължително яде сам на светлина от свещи“; „Гефилте с биещи се помежду си риби“, които „се потапят в морска вода и се оставят да се сбият помежду си, докато не се обезкостят една друга“ или „Пържен сръндак“:

„Важно е да отбележим, че сръндакът, застрелян от засада, е хиляда пъти по-вкусен от този, убит след гонитба“, отбелязват авторите в книгата.

Илюстрациите са на Уорхол, рецептите – на Франкфурт. Майката на Уорхол Джулия е направила калиграфията, а четирима ученици от горния етаж на сградата, където художникът живеел, били отговорни за оцветяването на илюстрациите.

Завършени са 34 бройки от „Диви малини“, повечето от тях попадат у приятели. Една от тях, подписана от Уорхол за общественика и моден редактор Д. Д. Райън, ще бъде предложено на търг в клон на „Бонамс“ в Ню Йорк. Цената, която се очаква да донесе, е между 30 и 50 хил. долара. Аукционът ще се проведе онлайн между 22 и 30 март.

„Тези книги перфектно улавят дяволитата природа на голяма част от работата на Уорхол – коментира Дарън Съдърленд от аукционната къща. – Създадени са като шега и често са раздавани като коледни подаръци на приятели или клиенти. Няколко от тях се продават през любимия на Уорхол магазин за сладолед „Serendipity“, който служел и за арт галерия. Те са чудесен поглед към закачливостта, която следва Уорхол при развитието му като художник.

„Салата на Алф Ландън“ с опашки от омар, аспержи, яйца от дъждосвирец и накълцани бъбреци от петел, гарнирани с бекон и дресинг от глухарче. Снимка: „Бонамс“

Уорхол се запознава с Франкфурт, когато се впечатлява от няколко нейни картини в „Serendipity“ и издирва контактите ѝ.

„Единствената причина, поради която Анди ме харесваше, бе че съм отраснала в Малибу, където живееха филмови звезди като Мирна Лой – казва Франкфурт през 1997 г. – Харесвах Анди, защото през целия си живот се чувствах като аутсайдер. Това може и да не е вярно, но така се чувствах. По някаква странна причина имах усещането, че с него си пасваме.“

По думите ѝ „Диви малини“ е „забавна готварска книга за хора, които не готвят“.

„Майка ми, която обичаше да кани гости откакто се помня, смяташе, че най-важното нещо за една млада съпруга е да бъде добра домакиня. Исках да подражавам на майка си, разбира се, и това беше годината, в която излязоха всички онези френски готварски книги. Опитах се да им вдъхна смисъл. „Направете сос бешамел“, пишеше в тях. Дори не знаех какво е това! – казва Франкфурт в интервю. – Затова направихме книгата, Анди нарисува илюстрациите, майка му направи калиграфията. Тя бе надарена личност, но необразована, оставихме всичките ѝ правописни грешки. Аз написах рецептите. Тя и Уорхол смятаха, че това ще бъде шедьовър. Мисля, че продадохме двайсетина бройки.“

„Шоколадови топки а ла Шамбор“, които се сервират „само на много слаби хора“. Снимка: „Бонамс“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg