Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Готви се киноадаптация на „Фокус-бокус“ на Кърт Вонегът

Предстои да бъде решено дали романът ще се превърне във филм или в сериал

Кърт Вонегът през 1972 г. Снимка: Уикипедия - Готви се киноадаптация на „Фокус-бокус“ на Кърт Вонегът

Кърт Вонегът през 1972 г. Снимка: Уикипедия

„Фокус-бокус“, романът на Кърт Вонегът, ще бъде адаптиран за малкия или големия екран. Американският продуцент Юри Сингър, работил по „Марджъри Прайм“ и „Тесла“, е купил правата за романа от 1990 г. и предстои да избере формат на адаптацията му – лимитиран сериал или филмова продукция.

Към момента Сингър е зает с филмовата адаптация на произведение на друг литературен гигант – „Бял шум“ на Дон ДеЛило. Проектът е за „Нетфликс“, режисьор е Ноа Баумбах, главните роли са поверени на Грета Геруиг и Адам Драйвър. Сингър е продуцент и на предстоящия „Кралят на петрола“ (The King of Oil) за „Юнивърсъл“ с Мат Деймън в главната роля.

„Фокус-бокус“, издаван у нас в превод на Ирина Васева, проследява историята на Юджийн Дебс Хартке, професор в колеж и ветеран от войната във Виетнам. На зряла възраст Юджийн прави равносметка, че по време на войната е убил точно толкова души, с колкото жени е преспал в целия си живот. Остроумията му са записани от дъщерята на популярен член на консерваторите и това води до уволнението му. Така той решава да започне да преподава в близък претъпкан затвор, но след масово бягство бившето му работно място се оказва под окупацията на бившите затворници. В крайна сметка колежът се превръща в затвор, тъй като бившата сграда на институцията е разрушена при бягството. Юджийн става надзирател, а по-късно и затворник.

„Кърт Вонегът има страшно много последователи и огромна маса фенове (включително и в мое лице) и съм щастлив, че ще се изправя пред предизвикателството да адаптирам негово произведение – коментира Сингър. – Ще опитам да запазя неговите остроумие и хумор. Има няколко начини за реализация, може да е игрален филм или лимитиран сериал. Независимо от формата, адаптацията на „Фокус-бокус“ ще остане вярна на темите в историята и междувременно ще бъде осъвременена.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg