Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Готвят нови реставрации на Царевец и Трапезица

Единайсет обекта в Перперикон също ще бъдат възстановявани

При Царевец концепцията включва изграждане на средновековна алея на занаятите, възстановяване на останалата част от царския дворец. Снимка: Община Велико Търново - Готвят нови реставрации на Царевец и Трапезица

При Царевец концепцията включва изграждане на средновековна алея на занаятите, възстановяване на останалата част от царския дворец. Снимка: Община Велико Търново

Крепостите Царевец и Трапезица ще бъдат обект на нови проекти за социализация и реставрация. Сред идеите попадат реставрация на северната крепостна стена на Трапезица, оформяне на централна туристическа алея там, както и изграждане на занаятчийска алея и възстановяване и на останалата част от двореца в Царевец.

Трапезица е обект на инвестиции през последните четири години, се казва в съобщение от Община Велико Търново, публикувано на официалния ѝ сайт. По европейски проект, финансиран от оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” са били изградени подпорна стена, фуникуляр с две станции и художествено осветление на стойност 4,8 милиона лева, става ясно от него.

С проектите предстои да се кандидатства за финансиране по приоритетна ос 6 на Оперативна програма „Региони в растеж”, по която ще се отпускат средства за паметници на културата с национално значение и туристическа инфраструктура към тях. Амбицията на кмета Даниел Панов и екипа му е да надграждат постигнатото в сферата на туризма, а интересът към старата българска столица да продължи да расте с устойчив темп.

Същевременно продължавала и социализацията на крепостта със средства, осигурени от азербайджанския фонд „Гайдар Алиев”. Тя включва реставрация част от северната крепостна стена и три църкви, оформяне на централна туристическа алея и експозиционен център, монтиране на осветление. По този проект, на стойност 3 милиона лева, ще бъдат изградени паркинг до долната станция на фуникуляра и тротоари, ще бъдат асфалтирани и подходите за автомобили.

Готова е и разработка за паркинг и подходи към храма „Св. Четиридесет мъченици” на стойност 250 000 лева, обясняват още от Общината.

Що се отнася до Царевец, концепцията там включва изграждане на средновековна алея на занаятите, възстановяване на останалата част от царския дворец, реставрационни дейности и финансиране на нови археологически разкопки на хълма и в подножието му.

През седмицата се оказа, че има планове и за реставрация на Перперикон. Единайсет обекта от античния и средновековен град ще бъдат реставрирани по проект на стойност близо 750 хиляди евро. Става дума за югозападната част на Акропола, три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена на Акропола с два бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа.

Извън проекта през лятото на 2016 г. ще се работи и по завършването на разкопките на северното укрепление на Перперикон и южното му подградие, каза проф. Николай Овчаров, цитиран от „Стандарт“. За това от държавния бюджет има осигурено финансиране в размер на 180 000 лева.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg