POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Град от бронзовата епоха под водите на Егейско море

Стените са с необичайна големина и с форма на подкова, датират от времето на пирамидите в Гиза

Археолог прави измервания на града, открит под водата. Снимки: ABC - Град от бронзовата епоха под водите на Егейско море

Археолог прави измервания на града, открит под водата. Снимки: ABC

Останки от голям град от бронзовата епоха лежи под водите на Егейско море, съобщава гръцкото правителство. Министърът на културата, образованието и религиозните въпроси оповести, че селището датира от преди 4500 години и заема площ около 5 хектара.

Намерени са отбранителните му структури, улици, паваж, основи на кули, керамични артефакти, оръдия на труда и голям брой други археологически находки, които свидетелстват за живота, кипящ в този град в епоха на разцвет.

Откривателите му са членове на международен екип от Университета в Женева и швейцарската археологическата школа, чието седалище е в залива Килада на полуостров Пелопонес. Археолозите са търсели останки от най-древния град в Европа, датиращ отпреди 8000 години. Вместо него намират този – не толкова древен, но не по-малко значим.

Мястото на откритието

Мястото на откритието

Отбранителните структури са с форма на подкова, а по крепостна стена е имало кули, използвани като фортификационни съоръжение на града.

Невиждани в Гърция размери

Професор Джулиън Бек от Университета в Женева посочва, че основите на тези структури са монументални и непознати до днес в Гърция.

„Истинската значимост на нашето откритие се дължи отчасти на колосалния размер на постройките – казва Бек. – Възможно е над тези огромни каменни основа да са се издигали също толкова високи тухлени надстройки. Вероятността обаче да се открият останки от тухлените стени под водата е незначителна. Все още не можем да кажем колко голям е бил градът. Не знаем и защо е бил заобиколен с тези укрепления.”

Според проф. Бек откриването на този град е важно както заради количеството, така и заради качеството на намерените предмети – съдове от червенофигурна керамика, каменни оръдия на труда, ножове от обсидиан от периода на Елада (3 200 до 2050 пр. Хр.). Всъщност, именно керамичните парчета, намерени чрез сондаж край близкия плаж Ламбаяна, са накарали екипа да продължи проучванията и да открие града.

Градски паваж, датиращ от преди над 4 хиляди години.

Градски паваж, датиращ от преди над 4 хиляди години.

Над 6 хил. парчета керамика са били извадени от водата сред руините, което Бек нарича „рай за археолозите”. Обсидианът за ножовете, според археолога, е от вулканичните скали от остров Милос, част от Цикладския архипелаг, обитаван още от третото хилядолетие пр. Хр.

Между тайните, които крият тези предмети, вероятно има детайли за търговски пътища, търговска дейност и всекидневния живот през тази епоха.

От времето на египетските пирамиди

Зидовете, които са документирани вече, са съвременници на пирамидите в Гиза, построени около 2 600/2 500 г. пр. Хр., както и на цикладската цивилизация (3 200 пр. Хр.) и на първите минойци от Крит (2 700-1200 пр. Хр.), твърди „Сперо Нюз“, първата медия, която съобщи за откритието, и предшестват с повече от хиляда години микенската цивилизация (1 650-1 100 пр. Хр.).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg