Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Градината на земните удоволствия като изображение на нашето време

Изложба в Мадрид, вдъхновена от Йеронимус Бош

Дигитален триптих на арт колектива SMACK, вдъхновен от оригиналния триптих на Бош. Снимка: Colección Solo - Градината на земните удоволствия като изображение на нашето време

Дигитален триптих на арт колектива SMACK, вдъхновен от оригиналния триптих на Бош. Снимка: Colección Solo

Първият човек като робот и неговите кодове на съзиданието, климатичната криза и нейният затворник в кубче лед Дяволът са част от персонажите, населяващи днешната градина на земните удоволствия, вдъхновена от творбата на Йеронимус Бош. Изложбата „Градина на земните удоволствия“ събира 15 художници в галерия „Matadero“ в Мадрид – бивша кланица, а днес център за изкуство – за да интерпретират съвремието със средствата на живописта, скулптурата, звуковите инсталации, видео арта и дигиталната анимация.

Пет години отнема на участниците да създадат произведенията си – повече от пет века след шедьовъра на Бош, който се съхранява в музея „Прадо“ в Мадрид. Както и обектът на тяхното вдъхновение, творбите им преставляват огледало на обществото, с теми като консуматорството, опасностите на социалните мрежи, особеностите на физическата идентичност, превръщането на секса в търговия и заплахата за планетата ни от човешката дейност.

Адът през очите на съвремието. Снимка: Colección Solo

В едно от произведенията Адам е изобразен като робот в свят на пластмасови животни, след конфликт и унищожение. Хеликоптер над главата му предполага, че спасението, както често се случва и в реалния живот, ще споходи неколцина щастливци. Две маймуни, яхнали кон, нападат Рая; в друга от сцените посетителите виждат банкет с Уили Уонка, Елвис, Луис Армстронг и др.

В бившата кланица е изложен и дигитален триптих на три LED дисплея, всеки с размер 4 на 7 метра. Тук гротескният Еден е обитаван от гигантски котки и чудовища в бонбонени цветове, докато Нютон като своеобразно божество наблюдава отвисоко. Раят е самотно място за самовглъбение, нарушавано тук-там от някоя фигура от попкултурата – Кърт Кобейн и Батман. В Ада място са намерили изображения на горящи градове, разпятия, зависимости, самоомраза и завист.

Изложбата е открита на 7 октомври и може да бъде разгледана до 27 февруари.

Снимка: Colección Solo

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах