Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Островът на Зидаровите съкровища

Художникът показва нови и стари илюстрации от любимите си книги в Градската галерия

Любен Зидаров на откриванено на изложбата „Островът на съкровищата - половин век по-късно“. Снимки: Авторът - Островът на Зидаровите съкровища

Любен Зидаров на откриванено на изложбата „Островът на съкровищата - половин век по-късно“. Снимки: Авторът

Нови и стари илюстрации на Любен Зидаров от любимите му книги показва Софийска градска художествена галерия този месец. Големият български художник се представя с над 70 пана и общо повече от 100 илюстрации под заглавието „Островът на съкровищата – половин век по-късно“.  

В салона на втория етаж на СГХГ са изложени част от рисунките, превърнали Любен Зидаров в любим автор на няколко поклонения още през 60-те и 70-те години на ХХ век, но също така и съвсем нови техни интерпретации от последните няколко месеца. Три от книгите са класики – „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“. Първите им издания със Зидаровите илюстрации са от 1962-а и 1978-а за книгите на Марк Твен и 1978-а за пиратското приключение на Робърт Луис Стивънсън.

Натрупаните с времето артистични умения и житейска мъдрост позволяват на Любен Зидаров да изрази ново отношение, да демонстрира естетически открития и още по-живописен стил. Снимки: Авторът

Натрупаните с времето артистични умения и житейска мъдрост позволяват на Любен Зидаров да изрази ново отношение, да демонстрира естетически открития и още по-живописен стил. 

Илюстрации от „Островът на съкровищата “ 1978 г.

Новите тълкувания са от 2014-2015 г., като сюжетът и композицията в част от илюстрациите са запазени като в оригиналите, но са обогатени. Натрупаните с времето артистични умения и житейска мъдрост на автора му позволяват да изрази ново отношение, да демонстрира естетически открития и още по-живописен стил.

3-метровите пирати

В изложбата има и четири триметрови фигури – художникът, който само след две седмици (на 23 декември) ще започне 93-ата си година, ги рисувал, качен на стълба. Забавното е, че когато си художник и си изпуснал четката, проблемът не бил, че трябва да слиза и да се качва обратно, а че трябва да си търси очилата, за да види къде е паднала.

Двама герои от две книги на Марк Твен – Том Сойер и Том Канти

Четвъртото заглавие в изложбата е „Силвър“ – продължението на „Островът на съкровищата“ на Стивънсън, написано в наши дни от британския автор Андрю Моушън. У нас „Силвър“ излиза като библиофилско издание с оригиналната литография на художника в лимитиран тираж от 150 бройки, благодарение на издателство „Прозорец“.

Комиксът, работата по който не спира

Освен илюстратор и живописец, Любен Зидаров е и един от пионерите на българския комикс. Първите си рисувани поредици прави още през 1941 г. Но голямата му страст, комиксът който го занимава вече 60 години – е „Островът на съкровищата“. От петдесетте години до наши дни той не спира да рисува и прерисува различни варианти героите на Робърт Луис Стивънсън. На 90-годишна възраст прави нови размествания, колажи и добавки към версията за Първата изложба на българския комикс през 2013 година – които също можете да видите в СГХГ.

Две рисунки към „Приключенията на Том Сойер“

Изложбата, в коята са включени и няколко репродукции на гравюри и илюстрации от първите английски и американски илюстратори на „Островът на съкровищата“, ще остане в галерията до средата на февруари.

„Силвър“

Любен Зидаров е роден на 23 декември 1923 г. в Търново. Завършва живопис при проф. Илия Петров. Работи като илюстратор на детските списания „Септемврийче“ (1948-1953), „Пламъче“ (1953-1958) и „Славейче“ (1958-1967). От 1967-ма до 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“. Автор е на илюстрациите в книги като „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и много други.

Любен Зидаров е и първият носител на наградата „Александър Денков”. Той беше отличен за цялостното си творчество и огромните заслуги, които има за популяризирането и утвърждаването на деветото изкуство в България.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg