Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Градската мода у нас преди 200 години – без потури

Етнографска изложба показва как са изглеждали домовете и облеклата на пловдивчани през XIX век

Алафранга от къща „Клианти“. Снимка: Етнографски музей - Пловдив - Градската мода у нас преди 200 години – без потури

Алафранга от къща „Клианти“. Снимка: Етнографски музей - Пловдив

Разказ за промените, настъпили в градския бит у нас през XIX век, представя етнографската изложба „Алафранга“, която ще бъде открита днес в столичния Етнографски музей и е част от програмата на „Пловдив – Европейска културна столица 2019“.

Преди 200 години Пловдив е един от търговските, културни и икономически центрове на Османската империя, космополитен град, подложен на редица влияния, които попива и приспособява. „Модите“ в българските земи се диктуват именно от Пловдив, където се съсредоточават всякакви етноси, социални слоеве и културни нива.

„Алафранга“ идва от „а ла франк“ – като по френски. Това е общата дума за модерното влияние на западната цивилизация, което става все по-видимо в периода между началото и средата на XIX век. Дрехите, обзавеждането, приборите и украсите на къщите стават все по-изтънчени, градската култура се обособява постепенно, разграничавайки се от пасторалната.

„Алафранга“ са наричани и специфичните ниши в стената, характерни за интериора на пловдивските къщи. Те са били фокусът в обзавеждането на стаите. Обикновено изпъстрени с живописни стенописи, в тях се е отразявал духът на западната цивилизация.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Сред експонатите, които ще гостуват в София, са газени лампи от Австрия, които по-скоро приличат на произведения на изкуството, отколкото на обичайни предмети от ежедневието. Зад витрините стоят цели мъжки и дамски костюми, правени по „парижката мода“, в които отсъстват типичните етнонационални елементи. Изложени са бижута, ветрила, чадъри по „алафранга“ модата, както и музикални инструменти, за пръв път по това време внасяни в салоните на градските големци.

Някои от експонатите ще гостуват в София за пръв път.

Изложбата ще бъде открита днес, 23 януари, в залите на Етнографски музей в София и може да бъде разгледана до 18 април.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах