Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Градската мода у нас преди 200 години – без потури

Етнографска изложба показва как са изглеждали домовете и облеклата на пловдивчани през XIX век

Алафранга от къща „Клианти“. Снимка: Етнографски музей - Пловдив - Градската мода у нас преди 200 години – без потури

Алафранга от къща „Клианти“. Снимка: Етнографски музей - Пловдив

Разказ за промените, настъпили в градския бит у нас през XIX век, представя етнографската изложба „Алафранга“, която ще бъде открита днес в столичния Етнографски музей и е част от програмата на „Пловдив – Европейска културна столица 2019“.

Преди 200 години Пловдив е един от търговските, културни и икономически центрове на Османската империя, космополитен град, подложен на редица влияния, които попива и приспособява. „Модите“ в българските земи се диктуват именно от Пловдив, където се съсредоточават всякакви етноси, социални слоеве и културни нива.

„Алафранга“ идва от „а ла франк“ – като по френски. Това е общата дума за модерното влияние на западната цивилизация, което става все по-видимо в периода между началото и средата на XIX век. Дрехите, обзавеждането, приборите и украсите на къщите стават все по-изтънчени, градската култура се обособява постепенно, разграничавайки се от пасторалната.

„Алафранга“ са наричани и специфичните ниши в стената, характерни за интериора на пловдивските къщи. Те са били фокусът в обзавеждането на стаите. Обикновено изпъстрени с живописни стенописи, в тях се е отразявал духът на западната цивилизация.

Сред експонатите, които ще гостуват в София, са газени лампи от Австрия, които по-скоро приличат на произведения на изкуството, отколкото на обичайни предмети от ежедневието. Зад витрините стоят цели мъжки и дамски костюми, правени по „парижката мода“, в които отсъстват типичните етнонационални елементи. Изложени са бижута, ветрила, чадъри по „алафранга“ модата, както и музикални инструменти, за пръв път по това време внасяни в салоните на градските големци.

Някои от експонатите ще гостуват в София за пръв път.

Изложбата ще бъде открита днес, 23 януари, в залите на Етнографски музей в София и може да бъде разгледана до 18 април.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС