VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Графа“ да стане „Свободна Украйна”

Методи Лалов предлага ул. „Граф Игнатиев” да бъде преименувана, „за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани”

Улица „Граф Игнатиев“ пресича идеалния център на София. Снимка: „Площад Славейков“ - „Графа“ да стане „Свободна Украйна”

Улица „Граф Игнатиев“ пресича идеалния център на София. Снимка: „Площад Славейков“

Централната столична улица „Граф Игнатиев“ в София да бъде преименувана на „Свободна Украйна“. Предложението е на общинския съветник Методи Лалов. Той изложи в профила си във Фейсбук мотивите си и целия доклад, изпратен до Столичния общински съвет.

Според Лалов, като изразител на руските имперски интереси граф Игнатиев е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Общинският съветник припомня също, че руският представител в България има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостола да бъде съден от специален съд, в определянето на чийто състав участва лично.

„Граф Игнатиев работи за саботиране на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 г. – 20 януари 1877 г.), на която Великите сили постигат съгласие новата българска държава да има територия, която в голяма степен съвпада с границите на Българската екзархия. Така, в резултат на дипломатическите совалки на граф Игнатиев и на тайните договорки между Русия и Австро-Унгария, Македония, Родопите, Тракия и Беломорието остават още десетки години в пределите на Османската империя – до 1912 г.“, се казва в текста на доклада.

Столичният общински съветник смята, че обозначаването на тази важна улица в София с името на подобен човек е тежко оскърбление за българския народ.

Предложението му е ул. „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана, „за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани“. Името „Свободна Украйна“ е избрано „в контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския”.

За да бъде прието предложението на Методи Лалов, Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет трябва да съгласува идеята с общинската администрация на район „Средец“.

Настояване за смяна на името на столичната улица „Граф Игнатиев“ е имало в няколко петиции през годините, всяка с по няколко хиляди подписа. В една от тях се предлага да бъде върнато старото ѝ име – „Самоковска“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС