Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Графичен роман за Холокоста свален от училищната програма в Тенеси

„Маус“, награден с „Пулицър“, изобразява евреите като мишки, а нацистите - като котки

„Маус“ е подходящ за възрастни читатели, смятат образователните експерти от Тенеси. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Графичен роман за Холокоста свален от училищната програма в Тенеси

„Маус“ е подходящ за възрастни читатели, смятат образователните експерти от Тенеси. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко училища в Тенеси единодушно решиха да премахнат от образователната си програма „Маус“ – графичен роман за Холокоста, награден с „Пулицър“. Проблемът е, че романът съдържа неподходящ език и изобразява един от персонажите гол, обоснавават се от 10-членния борд, цитирани от „Ню Йорк Таймс“.

„Маус“, част от програмата за осми клас в окръг Макмин, щата Тенеси, разказва за Холокоста, като евреите са представени като мишки, а нацистите – като котки. Първата част на графичния роман излиза през 1986 г. и е дело на Арт Шпигелман, който се вдъхновява от историята на родителите си по време на Втората световна война – и двамата преживяват „Аушвиц“, но майка му се самоубива в годините след това. С втората част от 1991 г. „Маус“ става носител на специалната награда „Пулицър“ година по-късно – отличие, което журито може да реши да присъди при специални обстоятелства.

Шпигелман останал много изненадан от решението на образователната комисия да премахването на романа му от програмата.

„Да, има притеснителни образи – казва той в интервю от 27 януари, когато се отбелязва Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста. – Но знаете ли какво? Това като цяло е притеснителна история.“

Четейки записките от срещата в училището, той останал с впечатлението, че бордът всъщност попитал:

„А не може ли да преподаваме по-хубав Холокост?“

В изявление от образователния борд се защитиха с аргумента, че „Маус“ съдържа „ненужна профанност и голота“, проблемно е и изобразяването на „насилието и самоубийствата“. Като цяло графичният роман е за по-възрастна публика, обобщават те.

„Една от най-важните задачи на образователния борд е да отразява ценностите на обществото, на което служи“, се казва в тяхно изявление.

С това, разбира се, не се омаловажава важността на образование по темата за Холокоста, изтъкват те. Затова бордът е в процес на избор на друга творба, която да постигне същите образователни цели с комуникативен метод, подходящ за деца.

Необходимостта от „Маус“ в образователните програми бе подкрепена и от Американския музей на Холокоста. Книги като тази учат тийнейджърите „да мислят критично за миналото и за техните собствени роли и отговорности днес“.

Училищата в САЩ от години се борят с намирането на подходящата литература за подрастващите ученици – от програмите в щата Вирджиния са премахнати книги с „откровено сексуално“ съдържание. В окръг Йорк, щата Пенсилвания, ученици и учители протестираха срещу забраната и успяха да променят решението на местната комисия за забраната на няколко заглавия, разказани от перспективата на гей, чернокожи или латиноамерикански персонажи. Междувременно републикански политици в Тексас опитват да прокарат промени в образованието, като се надяват да намалят историческите препратки към робството и дискриминацията срещу мексиканците в образователната програма по история.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах