Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Графит на Банкси купен, за да бъде унищожен

Произведението „Робски труд“ отиде при нов собственик, който иска да го заличи в знак на протест

Творбата „Робски труд“, рисувана през 2012-а, е реакция срещу масовата продукция на сувенири по време на Олимпийските игри в Лондон. Снимка: Банкси - Графит на Банкси купен, за да бъде унищожен

Творбата „Робски труд“, рисувана през 2012-а, е реакция срещу масовата продукция на сувенири по време на Олимпийските игри в Лондон. Снимка: Банкси

Американски художник плати $730 хил. за графит на уличния артист Банкси, нарисуван на стената на компанията „Poundland“ в северен Лондон и обеща, че в знак на протест ще унищожи произведението, съобщава „Индипендънт“.

Творбата, рисувана през 2012-а, е озаглавена „Робски труд“ и изобразява малко момче, коленичило пред шевна машина и произвеждащо британски флагове. Тълкувателите ѝ се обединяват около идеята, че графитът е реакция срещу масовата продукция на сувенири по време на Олимпийските игри в Лондон, затова бе премахната от оригиналното си местоположение през 2013 г.

На 14 ноември графитът бе предложен на търг в Лос Анджелис, но новият купувач на „Робски труд“ – Рон Инглиш, има нестандартни идеи за бъдещето на произведението. Той смята да заличи графита, за да покаже своето недоволство от търговията с улично изкуство.

„Идеята ми за тази картина е да я залича с бяла боя за добрия си приятел Банкси, само ми се ще да бях похарчил повече пари за нея – коментира Инглиш. – Ще я боядисам отново в бяло, това е. Това е удар за уличното изкуство. Не бива то да бъде купувано и продавано. Ще боядисам творбата и просто ще я окача на някоя от стените си вкъщи. Омръзна ни от това хората да крадат творчеството ни от улицата и да го препродават, затова просто ще купя всичко, до което мога да се добера, само за да го залича с бяла боя.“

След това Инглиш се надява да може да продаде бялата стена за милиони долари. Новината идва само месец, след като „Момиче с балон“ бе продадена за 1,1 млн. долара, преди да бъде унищожена от самия Банкси.

Вижте още: БАНКСИ ИМАЛ ПЛАНОВЕ ДА НАРЕЖЕ ЦЯЛАТА КАРТИНА (ВИДЕО)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90