Графит на Банкси свален от стена в Нотингам и прибран в галерия

Екипът на художника дал съвет произведението да не се мести, но собственикът на сградата получил предложение, което не могъл да откаже

Графитът на Банкси в комбинация с блъснат велосипед. Снимка: Банкси/Инстаграм - Графит на Банкси свален от стена в Нотингам и прибран в галерия

Графитът на Банкси в комбинация с блъснат велосипед. Снимка: Банкси/Инстаграм

Графитът на Банкси в Нотингам с изображение на момиче, което върти велосипедна гума вместо обръч, бе свален от стената, на която е създаден, и прибран в арт галерия в Есекс. Местните се надяваха, че творбата от октомври 2020 г. ще оживи квартала им и ще остане като културен паметник в града им, пише „Гардиън“.

На 17 февруари графитът е бил преместен от специалисти и откаран в галерия „Брандлър“ в Брентуд, на 30 км от центъра на Лондон. Галерията е платила шестцифрена сума на собственика на сградата, за да придобие графита. Основателят ѝ Джон Брандлър е колекционер на произведенията на Банкси, притежава и „Season’s Greetings“, появил се на гараж в Порт Талбът, Уелс, през 2019 г. Неговите планове са да изложи графита пред публика в Съфолк по-късно тази година.

Собственикът на сградата в Нотингам е пожелал да остане анонимен. Той е потърсил местни организации, благотвортилени каузи и институции, на които да дари произведението, но преговорите не довели доникъде, защото „никой не искаше да се ангажира със собствеността му“. Пред местните издания той е отказал да сподели сумата, срещу която галерията е закупила графита, но казва, че парите ще отидат за благотворителност.

Момичето с велосипедна гума бе изобразено до колело, заключено на близкия стълб. Оригиналният велосипед по-късно бе премахнат от самия собственик на сградата от съображения за сигурност, но местните първоначално решиха, че е откраднат.

Вижте още: БАНКСИ С ГРАФИТ ИГРАЧКА-ПЛАЧКА

„Тъжно е, че графитът на Банкси няма да остане в Нотингам, създаден е там с причина“, коментира потребител на Туитър.

Някои предположиха, че графитът е препратка към историята на града като един от водещите производители на велосипеди, популярната марк Raleigh е създадена там през 1887 г.

„Графитът се отрази много добре на града, появи се посред Ковид, когато всички преминавахме през тежък период и донесе моменти на радост и доволство – отбелязва Саймън Бристоу, начело на проект за съживяването на града. – Но сега, за жалост, е в ръцете на друг.“

Бристоу твърди, че се е опитал да се свърже с екипа на Банкси, за да обсъдят бъдещето на графита, но е получил препоръка да не го премества. Затова Бристоу се надява, че някой ден творбата отново ще се върне в града.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах