Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Графит на Банкси свален от стена в Нотингам и прибран в галерия

Екипът на художника дал съвет произведението да не се мести, но собственикът на сградата получил предложение, което не могъл да откаже

Графитът на Банкси в комбинация с блъснат велосипед. Снимка: Банкси/Инстаграм - Графит на Банкси свален от стена в Нотингам и прибран в галерия

Графитът на Банкси в комбинация с блъснат велосипед. Снимка: Банкси/Инстаграм

Графитът на Банкси в Нотингам с изображение на момиче, което върти велосипедна гума вместо обръч, бе свален от стената, на която е създаден, и прибран в арт галерия в Есекс. Местните се надяваха, че творбата от октомври 2020 г. ще оживи квартала им и ще остане като културен паметник в града им, пише „Гардиън“.

На 17 февруари графитът е бил преместен от специалисти и откаран в галерия „Брандлър“ в Брентуд, на 30 км от центъра на Лондон. Галерията е платила шестцифрена сума на собственика на сградата, за да придобие графита. Основателят ѝ Джон Брандлър е колекционер на произведенията на Банкси, притежава и „Season’s Greetings“, появил се на гараж в Порт Талбът, Уелс, през 2019 г. Неговите планове са да изложи графита пред публика в Съфолк по-късно тази година.

Собственикът на сградата в Нотингам е пожелал да остане анонимен. Той е потърсил местни организации, благотвортилени каузи и институции, на които да дари произведението, но преговорите не довели доникъде, защото „никой не искаше да се ангажира със собствеността му“. Пред местните издания той е отказал да сподели сумата, срещу която галерията е закупила графита, но казва, че парите ще отидат за благотворителност.

Момичето с велосипедна гума бе изобразено до колело, заключено на близкия стълб. Оригиналният велосипед по-късно бе премахнат от самия собственик на сградата от съображения за сигурност, но местните първоначално решиха, че е откраднат.

Вижте още: БАНКСИ С ГРАФИТ ИГРАЧКА-ПЛАЧКА

„Тъжно е, че графитът на Банкси няма да остане в Нотингам, създаден е там с причина“, коментира потребител на Туитър.

Някои предположиха, че графитът е препратка към историята на града като един от водещите производители на велосипеди, популярната марк Raleigh е създадена там през 1887 г.

„Графитът се отрази много добре на града, появи се посред Ковид, когато всички преминавахме през тежък период и донесе моменти на радост и доволство – отбелязва Саймън Бристоу, начело на проект за съживяването на града. – Но сега, за жалост, е в ръцете на друг.“

Бристоу твърди, че се е опитал да се свърже с екипа на Банкси, за да обсъдят бъдещето на графита, но е получил препоръка да не го премества. Затова Бристоу се надява, че някой ден творбата отново ще се върне в града.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg