Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Графит на Банкси унищожен при строеж на нови жилищни сгради

Нито работниците, нито собственикът на къщата за събаряне знаел, че графитът е на прочутия анонимен художник

Банкси потвърди авторството на графита си в същия пост, с който съобщи и за унищожението му. Снимка: Банкси/Инстаграм - Графит на Банкси унищожен при строеж на нови жилищни сгради

Банкси потвърди авторството на графита си в същия пост, с който съобщи и за унищожението му. Снимка: Банкси/Инстаграм

Най-новият графит на Банкси, създаден на фасадата на изоставена земеделска постройка край Кент, е бил унищожен, съобщи самият той в Инстаграм. Анонимният графити артист потвърди със снимки в профила си авторството на „Morning is Broken“ (двусмислица, която може да означава „Пукването на утрото“, но и „Утрото е счупено“ – бел. ред.), изобразяващ силуетите на малко момче и котката му на прозорец, отварящи завеси от желязо.

Един от публикуваните кадри обаче документира събарянето на сградата и по-конкретно на стената, където е бил графитът. От компанията, наета да извърши събарянето, коментират, че не са знаели, че графитът е на Банкси, и допълват, че от 14 март теренът се разчиства за нови жилищни сгради. За наличието на графит не подозирал и собственикът, който бил свидетел на разрушаването на постройката.

„Нямахме идея, че става дума за Банкси. Прилоша ни, когато разбрахме, толкова бяхме разочаровани“, коментира един от работниците пред местните издания.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Banksy (@banksy)

Графитът е унищожен само месец, след като друго произведение на Банкси бе разрушено от общински служители. Графитът „Спирала за Свети Валентин“ изобразява домакиня със синини, но усмихната, след като е бутнала мъжа си с главата напред в стар фризер. Уредът бе съвсем реален, поставен така пред графита, че от него да стърчат нарисуваните крака на мъжа. Фризерът бе премахван два пъти от съображения за безопасността на гражданите в Маргейт, по-късно и целият графит бе преместен в тематичния парк на града.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg