Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Графит с прегърнати руски и украински войник бе изтрит в Мелбърн

„Какво биха помислили хората, ако на стенописа бяха изобразени прегърнати насилник и жертва”, пита съпредседателят на Австралийската федерация на украинските организации

Графитът, преди да бъде заличен. Снимка: Василий Мирошниченко/Туитър - Графит с прегърнати руски и украински войник бе изтрит в Мелбърн

Графитът, преди да бъде заличен. Снимка: Василий Мирошниченко/Туитър

Графит с прегръщащи се украински и руски войник в Мелбърн беше заличен след жалба на Австралийската федерация на украинските организации и посланика на Украйна в Австралия Василий Мирошниченко, съобщи посланикът в Туитър.

Графитът е бил нарисуван от местния художник Питър Ситън.

„Любов за народа на Украйна. Надявам се, че може да намерим мир и да сложим край на това ненужно кръвопролитие“, написа той в своя Инстаграм.

Според Ситън, той се е консултирал с художниците от групата Art 4 Ukraine Australia, преди да започне да рисува стенописа си. Въпреки че му е било обяснено, че това е „нетактично“, Ситън все пак е изпълнил замисъла си.

След появата на графита посланикът на Украйна Мирошниченко е изразил отношението си с думите:

„Художникът няма ни най-малка представа за нахлуването на Русия в Украйна и е разочароващо това, че графитът е бил направен без консултация с украинската общност в Мелбърн“.

Съпредседателят на Австралийската федерация на украинските организации Стефан Романив също се е присъединил към искането за изтриване:

„Какво биха помислили хората, ако на стенописа бяха изобразени прегърнати насилник и жертва“.

Художникът Питър Ситън отговаря с извинение:

„Не бих искал да оправдавам агресивните действия на Русия и съжалявам, че причиних болка на украинската общност“.

Пред изданието „The Age“ той заявява, че няма връзки с руската общност в Австралия, а графитът е бил замислен като „послание за мир“ и размишление за безполезността на въоръжените конфликти. След извинението художникът сам е заличил рисунката си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90