Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Графити артист съди Ватикана за авторски права

Рисунка на Алесия Баброу е използвана за великденски пощенски марки на католическата църква

Графитът с Исус Христос е част от цялостен проект с изображения на Буда, Ганеша и Богородица, със същото сърце и надпис върху него - „Просто го използвай“. Снимка: Алесия Баброу/Фейсбук - Графити артист съди Ватикана за авторски права

Графитът с Исус Христос е част от цялостен проект с изображения на Буда, Ганеша и Богородица, със същото сърце и надпис върху него - „Просто го използвай“. Снимка: Алесия Баброу/Фейсбук

Уличната художничка Алесия Баброу е завела дело срещу пощенските служби на Ватикана за неправомерно облагодетелстване от нейното творчество, съобщава „Асошиейтед прес“. През 2019 г. Алесия създава графит на моста до Ватикана, на който е изобразен Христос в стила на немския художник от ХІХ в. Хенрих Хофман. На мястото на сърцето е поставен надпис „Just use it“ (Просто го използвай), а долу вдясно е подписът на художничката. Година по-късно Баброу открива, че репродукция на нейния графит е използвана от Ватикана за великденски пощенски марки без нейното съгласие.

Адвокатите на младата художничка са изпратили писма до филателния и нумизматичен отдел на Ватикана с настояване въпросът да бъде решен тихо и без съдебни дела, но не са получили отговор. В резултат на това Баброу е завела дело за нарушение на авторски и интелектуални права. Искът ѝ е за 130 хил. евро. Тя твърди, че в първия тираж на пощенската серия са разпространени 80 хил. марки, всяка от тях на стойност 1,15 евро.

Баброу е възмутена и заради факта, че графитът с изображението на Христос всъщност е част от цялостен проект, започнал още през 2013 г. В следващите 8 години тя е нарисувала по стени, стълбищни площадки и мостове в Рим няколко Буда, Ганеша и Богородица със същото сърце и надпис върху него. Замисълът на проекта е  да „помага за развитието на интелекта и разума на сърцето“, но само в цялостното послание на проекта. Според жалбата, Ватиканът е изкривил идеята, като е използвал едно от изображенията в полза на католическата църква.

„Асошиейтед прес“ отбелязва, че искът на Баброу е важен прецедент за Италия и Европа и може да доведе до промяна в отношението към уличното изкуство като цяло. Според експерта Масимо Стерпи, законите за интелектуална собственост в повечето страни в Европа и САЩ защитават правата на художника, дори ако произведението е създадено на държавна или частна територия без разрешение.

Вижте още: БАНКСИ НЕ ПРИТЕЖАВА ПРАВАТА ВЪРХУ ГРАФИТИТЕ СИ?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg