Графити осморка преобразява подлеза на Централна автогара

Загадка: кои са артистите, поканени да пресъздадат в цвят една от най-отблъскващите „врати“ на София?

Графити дуото „Арсек и Ерасе“ са първите потвърдени артисти, които ще се заемат с преобразяването на подлеза на Централна автогара. Снимка: „Графф Експрес Фестивал“ - Графити осморка преобразява подлеза на Централна автогара

Графити дуото „Арсек и Ерасе“ са първите потвърдени артисти, които ще се заемат с преобразяването на подлеза на Централна автогара. Снимка: „Графф Експрес Фестивал“

Един от най-неугледните подлези на София – на Централната автогара, скоро ще бъде преобразен от някои от най-добрите графити артисти в България. Осем улични творци ще работят по съвместен проект като част от фестивала „Графф експрес“, който ще започне в началото на август 2020 г. и ще се разпростре на 300 кв. метра.

Художниците ще изработят обща концептуална творба, отразяваща спецификата на мястото: Централната софийска автогара като кръстопът на хора и съдби и София като мултикултурен град с хилядолетна история, едновременно дом и туристическа дестинация. Своеобразната врата и първо лице на столицата, което виждат десетките хиляди туристи, гости и жители на града, днес е неприветливо и отблъскващо, но след графити инициативата то ще преобрази сивото си излъчване, твърдят организаторите от Фондация „Вижънъри“.

Графити фестивалът е първият по рода си, в който различни артисти работят по обща творба, курирана смислово и цветово и вписана по подходящ начин в пространството; това е единственият графити форум, който не поставя акцент върху отделните творби. Естетическата стойност обещава да бъде по-висока от обикновените драсканици, които изникват на случайни места в този подлез и на други места из града.

Макар творбата да е обща, всеки от графити творците ще запази личния си стил и ще представи собствения си творчески усет.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Завършеният проект ще бъде официално открит на 9 август, когато ще се проведе и първият онлайн тур из преобразеното пространство. Предвид динамичната среда, в която се налага да живеем заради коронавируса, ще се избягва струпването на много хора на мястото, затова и турът ще бъде безплатен. В него самите артисти ще разкажат повече за концепцията на съвместната творба.

В следващите дни организаторите ще споделят в социалните мрежи детайли от творбите на артистите под формата на загадки – предизвикателство към ценителите на градското улично изкуство да отгатнат кои са въпросни осем художници, които ще работят по столичния подлез.

Оганизиран от Фондация „Вижънъри“ (автори и на проекта „Граффопост“ от 2017 г.), проектът „Графф експрес“ ще се осъществи с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 и в партньорство с район „Сердика“.

Жителите и посетителите на Пловдив вероятно разпознават стила на „Вижънъри“ от стенопис по поема на Христо Смирненски в пловдивския квартал, кръстен на името на поета.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах