VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Графити осморка преобразява подлеза на Централна автогара

Загадка: кои са артистите, поканени да пресъздадат в цвят една от най-отблъскващите „врати“ на София?

Графити дуото „Арсек и Ерасе“ са първите потвърдени артисти, които ще се заемат с преобразяването на подлеза на Централна автогара. Снимка: „Графф Експрес Фестивал“ - Графити осморка преобразява подлеза на Централна автогара

Графити дуото „Арсек и Ерасе“ са първите потвърдени артисти, които ще се заемат с преобразяването на подлеза на Централна автогара. Снимка: „Графф Експрес Фестивал“

Един от най-неугледните подлези на София – на Централната автогара, скоро ще бъде преобразен от някои от най-добрите графити артисти в България. Осем улични творци ще работят по съвместен проект като част от фестивала „Графф експрес“, който ще започне в началото на август 2020 г. и ще се разпростре на 300 кв. метра.

Художниците ще изработят обща концептуална творба, отразяваща спецификата на мястото: Централната софийска автогара като кръстопът на хора и съдби и София като мултикултурен град с хилядолетна история, едновременно дом и туристическа дестинация. Своеобразната врата и първо лице на столицата, което виждат десетките хиляди туристи, гости и жители на града, днес е неприветливо и отблъскващо, но след графити инициативата то ще преобрази сивото си излъчване, твърдят организаторите от Фондация „Вижънъри“.

Графити фестивалът е първият по рода си, в който различни артисти работят по обща творба, курирана смислово и цветово и вписана по подходящ начин в пространството; това е единственият графити форум, който не поставя акцент върху отделните творби. Естетическата стойност обещава да бъде по-висока от обикновените драсканици, които изникват на случайни места в този подлез и на други места из града.

Макар творбата да е обща, всеки от графити творците ще запази личния си стил и ще представи собствения си творчески усет.

Завършеният проект ще бъде официално открит на 9 август, когато ще се проведе и първият онлайн тур из преобразеното пространство. Предвид динамичната среда, в която се налага да живеем заради коронавируса, ще се избягва струпването на много хора на мястото, затова и турът ще бъде безплатен. В него самите артисти ще разкажат повече за концепцията на съвместната творба.

В следващите дни организаторите ще споделят в социалните мрежи детайли от творбите на артистите под формата на загадки – предизвикателство към ценителите на градското улично изкуство да отгатнат кои са въпросни осем художници, които ще работят по столичния подлез.

Оганизиран от Фондация „Вижънъри“ (автори и на проекта „Граффопост“ от 2017 г.), проектът „Графф експрес“ ще се осъществи с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 и в партньорство с район „Сердика“.

Жителите и посетителите на Пловдив вероятно разпознават стила на „Вижънъри“ от стенопис по поема на Христо Смирненски в пловдивския квартал, кръстен на името на поета.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg