Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Границата между доброто и злото днес е неустойчива“

Повдигнатият на квадрат хуманизъм в крайна сметка е антихуманен, казва прочутият руски писател Евгений Водолазкин на международен форум в Сърбия

Евгений Водолазкин призова писателите да не обръщат внимание на „замразяването на руската култура”. Снимка: culture.ru - „Границата между доброто и злото днес е неустойчива“

Евгений Водолазкин призова писателите да не обръщат внимание на „замразяването на руската култура”. Снимка: culture.ru

Замразяването на руската култура на Запад не трябва да влияе върху работата на писателите, заяви руският писател Евгений Водолазкин („Лавър“, „Авиатор“, „Оправданието на острова“) пред агенция РИА „Новости“ по време на международния форум „Златният век на руския реализъм: опит за прочит“, който се провежда в Белград, Сърбия.

На форума участват писатели, преводачи и преподаватели по руски от 28 държави. Евгений Водолазкин е един от тях, а председател на руската делегация е Владимир Толстой, съветник на Путин. Събитието е финансирано от фонда „Руски мир“.

„Мисля, че писателят не бива да се оглежда встрани. Той трябва да се занимава със своята работа и това, което напише, въпреки всичко ще бъде чуто. Обстоятелствата се променят и е важно да кажеш своята дума, важно е тя да бъде произнесена и аз съм абсолютно убеден, че няма да остане нечута“, цитира агенцията изказването на Водолазкин.

Писателят подчертава още:

„Да, съществуват такива или онакива обстоятелства всеки път – политически, да кажем, обстоятелства. Но ако подхождаме към литературата като към нещо, което не се създава само за един ден, дори не само за едно десетилетие, то мисля, че трябва просто да се грижим за градинката си и плодовете ѝ задължително ще се приемат“.

На събитието Евгений Водолазкин е представил доклад на тема „Достоевски 200 години по-късно“. В него той споделя мнението си защо Достоевски е толкова популярен сред европейските читатели.

„Достоевски безспорно изисква усилия, но те се възнаграждават. Като част от великата тройка заедно с Толстой и Чехов, Достоевски е известен в целия свят. От една страна, той е типично европейски романист, съществува в абсолютно европейска парадигма. От друга страна, Достоевски пише за проблеми, често непонятни за Европа, за руски проблеми. И тук се случва това, заради което руската литература става световна, на първо място заради Толстой и Достоевски – те са европейски романисти и много близки до европейския читател, като в същото време материалът им е достатъчно екзотичен, за да не бъде скучен. Тази пропорция ги е превърнала в едни от най-популярните писатели изобщо в световната литература“.

Водолазкин обръща внимание и върху това, че Достоевски не е написал нито един исторически роман.

„Интересува го не толкова голямата история, колкото историята на развитие на човешката душа.“

Писателят насочва вниманието към острите проблеми на съвременния свят, засегнати от Достоевски и получили днес ново развитие.

„Достоевски е говорил за борбата между доброто и злото, но в неговото време границите между доброто и злото са били различими, а днес тази линия е нестабилна. Днешното юридическо право все повече влиза в противоречие с нравствеността. Правото се разглежда като самостоятелна ценност, право на разрушаване на личността, на семейството, а понякога и на обществото. Развитието на индивидуалността, за което говорим, стигна твърде далеч, защото повдигнатият на квадрат хуманизъм в крайна сметка е антихуманен.“

Специално е била избрана датата за откриването на „Златният век на руския реализъм: опит за прочит“ – 28 юни, цитират агенциите изказването на председателката на Славистическото общество на Сърбия Биляна Марич. Това е датата, на която се е състояло знаменитото сражение на Косово поле между сръбските войски на княз Лазар и османските войски на султан Мурат. Тя нарича датата „Видовден за Сърбия, който определя константите и доминантите на сръбската култура“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах