Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гюнтер Грас в последното си интервю: Отиваме към нова световна война

Рискуваме да извършим същите грешки, които и преди, казва писателят

Последното интервю на Гюнтер Грас бе публикувано посмъртно - по-малко от месец след вземането му. - Гюнтер Грас в последното си интервю: Отиваме към нова световна война

Последното интервю на Гюнтер Грас бе публикувано посмъртно - по-малко от месец след вземането му.

Германският нобелов лауреат за литература Гюнтер Грас, който почина в понеделник, се е страхувал, че човечеството се движи на сън към нова световна война. Това писателят е казал в последното си интервю пред испанския вестник „Ел Паис“, дадено по-малко от месец преди да си отиде от този свят.

„От една страна имаме Украйна, където ситуацията не се подобрява; в Израел и Палестина нещата стават все по-зле; катастрофата, която американците оставиха в Ирак; зверствата на Ислямска държава и проблемът в Сирия“, е заявил Грас в интервюто, публикувано във вторник. Самият разговор на журналиста от изданието Хуан Круз с писателя е бил проведен на 21 март в дома на автора в Любек.

„Войната вече е навсякъде; рискуваме да извършим същите грешки, които и преди, без да осъзнаем, че се въвличаме в световна война – сякаш ходим насън“, добавя Грас.

Творецът, един от най-значимите германски писатели на ХХ век, получил световна слава първо с романа си „Тенекиеният барабан“ през 1959 г., бе виден пацифист и често се бе обявявал срещу разполагането на ядрено оръжие на немска земя.

В пространното интервю за „Ел Паис“ той изразява още притесненията си за климатичните промени и пренаселеността. „Всичко това вкупом ме кара да осъзная, че нещата са на привършване, че не разполагаме с неограничено време“, казва той.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg