Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гръцки бог открит под Кримския мост

В Керченския пролив намерена необичайна скулптура от времето на Боспорското царство

Главата е била излята в готова форма-матрица, после върху още суровата глина са били гравирани брадата и косата, след което е била изпечена. - Гръцки бог открит под Кримския мост

Главата е била излята в готова форма-матрица, после върху още суровата глина са били гравирани брадата и косата, след което е била изпечена.

Теракотена глава на античен бог или герой откриха в Керченския пролив учени от Института по археология към Руската академия на науките, съобщава сайтът „Наука и жизнь“. Скулптурата е изпълнена в естествени размери, което е необичайно: височината на античните „теракоти“ най-често не надвишава 40 см. Находката впечатлява и със своето добро състояние.

Главата е била излята в готова форма-матрица, после върху още суровата глина са били гравирани брадата и косата, след което е била изпечена. Тази технология се е появила през VI век пр. н. е., но съдейки по стила, находката е по-късна – най-вероятно от V в. пр. н. е. Според археолозите, тя е изработена в някой от гръцките градове в Мала Азия, вероятно в Боспорското царство (антично царство от двете страни на Кимерийския Босфор, създадено през V век пр. н. е. от гръцките колонии в северната част на Черноморието и на бреговете на Меотидското езеро (Азовско море); първите му царе са траки, основали династията на Спартокидите, управлявала го 330 години).

Досега по Северното Черноморие не сме намирали подобна находка. Предстои ни да търсим аналози, да уточним функционалното предназначение, произхода и датировката й. В изучаването на този уникален предмет ще се включат водещи специалисти по древногръцко изкуство“, обясни Сергей Олховски, ръководител на групата, водеща разкопките в Керченския пролив.

Археологическото проучване на новооткритото „керамично находище“ е започнало преди около две години, заедно с проектирането на моста. Оттогава при подводни разкопки са събрани повече от 60 хил. находки (повечето от които са фрагменти от керамични съдове, изработени в Средиземноморието и Мала Азия между V и III век пр. н. е.).

Строежът на Керченския мост между Крим и континентална Русия трябваше да започне миналата година, но заради грешка в изчисленията началото бе отложено. Сега плановете са първият автомобил да премине по моста на 18 декември 2018 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС