Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гравират послание от Левски на Голямата базилика в Пловдив: Братство всекиго….

19 чужди дипломати отправиха пожеланията си за общо бъдеще в разбирателство, уважение и единство

Посланичката на Австрия г-жа Андреа Вике се включи символично в почистване на една от най-красивите птици от мозайките, открити на обекта. Снимка: Гергана Димитрова/ „Площад Славейков“ - Гравират послание от Левски на Голямата базилика в Пловдив: Братство всекиго….

Посланичката на Австрия г-жа Андреа Вике се включи символично в почистване на една от най-красивите птици от мозайките, открити на обекта. Снимка: Гергана Димитрова/ „Площад Славейков“

Думите на Васил Левски от писмото му до Любен Каравелов ще бъдат поставени на една от стените на Голямата базилика на Филипопол в днешния Пловдив: „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“. Пожеланието бе избрано от Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, да бъде гравирано сред посланията на чужди дипломати в музейния комплекс, в който ще бъдат експонирани останките на раннохристиянския храм.

Двуетажната сграда ще бъде открита на 26 септември тази година, но днес прие първите си гости. 19 посланици, начело с американския – Ерик Рубин, отправиха пожеланията си за общо бъдеще с вяра в споделените ни ценности на разбирателство, уважение и единство. Всяко на своя оригинален език, на български и на английски, посланията ще бъдат издълбани на стена до бъдещия вход на храма.

Пожеланието на американския посланик Ерик Рубин е цитат на Мартин Лутър Кинг. Снимка: Гергана Димитрова/„Площад Славейков“

Общо място за поколенията на няколко века и паметник на приемствеността между различни времена и култури, наесен новата сграда ще представи реставрираните великолепни мозаечни подове, колоните и всички открити архитектурни елементи на една от най-големите раннохристиянски базилики в Европа в нов културен, общностен и образователен център.

„Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред”, сподели Нанси Шилър.

Америка за България

Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, избра думи на Васил Левски да бъдат гравирани на стената на базиликата. Снимка: Гергана Димитрова/„Площад Славейков“

От I век насам в продължение на 12 века обектът е бил първоначално римски езически храм, после християнска църква, след това дом на жителите от ранното Средновековие и накрая голямо християнско гробище. Монета, открита на обекта и датирана от управлението на император Лициний (308-324 г. след Христа), подхранва хипотезата, че базиликата е сред първите, издигнати след издаването на Миланския едикт, прокламирал свободно изповядване на християнството на територията на империята. Епископската базилика се намирала в сърцето на християнския живот през IV – VI век, докато не била разрушена и изоставена – вероятно след земетресение.

Бъдещият музеен комплекс, чието изграждане е финансирано от „Америка за България“, ще разкрие над 2 хиляди кв. м мозайки от IV – VI в. – в два пласта, експонирани на две нива. Мозаечните подове са създадени по римско време и включват над 100 медальона с различни видове птици – танцуващи токачки, пауни с разперени опашки, папагали… Филипопол, който е бил един от големите градове в тази част на империята, е единственото място в огромната държава, където местните хора са имали дума, означаваща „правя мозайка“. Символите от мозайките в базиликата, особено ранните, са богати на езически символи. Камъни, колони, капители, фризове и дори олтари от разрушени езически сгради са използвани отново при строежа на храма, тъй като са били красиви и готови за употреба, без да костват допълнителни разходи.

Разкопките, финансирани от Фондацията, разкриха стъпки в хоросана на майсторите на храма, които ще бъдат експонирани наесен в културния център и ще бъдат част от историите, разказвани в музея.

Новият музеен комплекс „Епископска базилика на Филипопол“ ще бъде завършен и открит през септември тази година. Снимка: Гергана Димитрова/ „Площад Славейков“

Вижте още: ВИЗУАЛИЗАЦИИ НА БЪДЕЩИЯ МУЗЕЙ

Предлагаме ви някои от пожеланията, които ще бъдат гравирани на базиликата.

Албания – Н. Пр. Доника Ходжа:

„Толерантността, търпимостта, приемането и уважението на другите не са модни тенденции, а същността на справедливото и равноправно общество“.

Австрия – Н. Пр. Андреа Вике:

„И най-тежкият товар е лек, когато го носят мнозина“.
(Австрийска поговорка)

Великобритания – Н. Пр. Ема Хопкинс:

„Всички сме човешки същества. Всички сме различни. Разнообразието ни прави по-силни“.

Гърция – Н. Пр. Григориос Василоконстандакис:

„Любовта е търпелива… радва се на истината; понася всичко, вярва във всичко, надява се на всичко, преодолява всички неща. Любовта никога не се проваля“.
(Св. Павел, първо писмо до коринтяните)

Дания – Н. Пр. Сьорен Якобсен:

„В доброто, в най-доброто, всички ние си приличаме“.
(Ханс Кристиан Андерсен)

Израел – Н. Пр. Ирит Лилиан:

„Ти си голям колкото каузата, за която се бориш, и млад колкото са дръзки мечтите ти“.
(Шимон Перес)

Испания – Хосе Андрес Сантос, аташе по културата:

„Истината е достъпна за всички“.
(Сенека)

Ирландия – Н. Пр. Майкъл Форбс:

„Заедно сме по-силни“.
(Ирландска поговорка)

Италия – Н. Пр. Стефано Балди:

„Не може да има мир без толерантност и приемане“.

Кипър – Н. Пр. Мариос Сава Кундуридис:

„Започваме наново,
в името на нашите потъпкани мечти,
в името на живите, неискащи да спрат да бъдат хора,
започваме наново…“
(Теодоси Пиеридис)

Косово – Н. Пр. Едон Цана:

„Животът е възможност – възползвайте се от нея. Животът е красота – възхищавайте ѝ се. Животът е мечта – сбъднете я“.
(Майка Тереза)

Румъния – Н. Пр. Йон Гъля:

„Трябва непрекъснато да се опитваш да се изкачиш много високо, ако искаш да видиш много далеч“.
(Константин Брънкуш)

Словакия – Н. Пр. Мануел Корчек:

„Щастието не е над другите да се издигаш и да ги потискаш, а щастието е с другите редом да живееш, еднакво образовани, щастливи и удовлетворени“.
(Людовит Щур)

Словения – Н. Пр. Анжей Франгеш:

„Народи, вечна слава
на вас, жадуващи деня,
във който не познава
човек омраза и злина
и в този свят
ни е брат –
не враг – съседът непознат“.
(Франце Прешерн)

САЩ – Н. Пр. Ерик Рубин:

„Любовта е единствената сила, способна да превърне врага в приятел“.
(Мартин Лутър Кинг)

Финландия – Н. Пр. Пайви Блинникка:

„Мирът е въпрос на воля. Всеки конфликт може да бъде решен и е недопустимо да бъде продължаван до безкрай“.
(Марти Ахтисаари)

Франция – Н. Пр. Ерик Льобедел:

„Толерантността никога не е предизвиквала гражданска война, докато нетолерантността е покрила земята с кръв“.
(Волтер)

Чехия – Н. Пр. Душан Щраух:

„Равнодушието към другите и безразличието към съдбата на общността е именно нещото, което отваря вратите на злото“.
(Вацлав Хавел)

Швейцария – Н. Пр. Мюриел Берсе Коен:

„Bсички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Tе са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство“.
(Всеобща декларация за правата на човека, Член 1)

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3