Гравират послание от Левски на Голямата базилика в Пловдив: Братство всекиго….

19 чужди дипломати отправиха пожеланията си за общо бъдеще в разбирателство, уважение и единство

Посланичката на Австрия г-жа Андреа Вике се включи символично в почистване на една от най-красивите птици от мозайките, открити на обекта. Снимка: Гергана Димитрова/ „Площад Славейков“ - Гравират послание от Левски на Голямата базилика в Пловдив: Братство всекиго….

Посланичката на Австрия г-жа Андреа Вике се включи символично в почистване на една от най-красивите птици от мозайките, открити на обекта. Снимка: Гергана Димитрова/ „Площад Славейков“

Думите на Васил Левски от писмото му до Любен Каравелов ще бъдат поставени на една от стените на Голямата базилика на Филипопол в днешния Пловдив: „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“. Пожеланието бе избрано от Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, да бъде гравирано сред посланията на чужди дипломати в музейния комплекс, в който ще бъдат експонирани останките на раннохристиянския храм.

Двуетажната сграда ще бъде открита на 26 септември тази година, но днес прие първите си гости. 19 посланици, начело с американския – Ерик Рубин, отправиха пожеланията си за общо бъдеще с вяра в споделените ни ценности на разбирателство, уважение и единство. Всяко на своя оригинален език, на български и на английски, посланията ще бъдат издълбани на стена до бъдещия вход на храма.

Пожеланието на американския посланик Ерик Рубин е цитат на Мартин Лутър Кинг. Снимка: Гергана Димитрова/„Площад Славейков“

Общо място за поколенията на няколко века и паметник на приемствеността между различни времена и култури, наесен новата сграда ще представи реставрираните великолепни мозаечни подове, колоните и всички открити архитектурни елементи на една от най-големите раннохристиянски базилики в Европа в нов културен, общностен и образователен център.

„Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред”, сподели Нанси Шилър.

Africa 300×600

Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, избра думи на Васил Левски да бъдат гравирани на стената на базиликата. Снимка: Гергана Димитрова/„Площад Славейков“

От I век насам в продължение на 12 века обектът е бил първоначално римски езически храм, после християнска църква, след това дом на жителите от ранното Средновековие и накрая голямо християнско гробище. Монета, открита на обекта и датирана от управлението на император Лициний (308-324 г. след Христа), подхранва хипотезата, че базиликата е сред първите, издигнати след издаването на Миланския едикт, прокламирал свободно изповядване на християнството на територията на империята. Епископската базилика се намирала в сърцето на християнския живот през IV – VI век, докато не била разрушена и изоставена – вероятно след земетресение.

Бъдещият музеен комплекс, чието изграждане е финансирано от „Америка за България“, ще разкрие над 2 хиляди кв. м мозайки от IV – VI в. – в два пласта, експонирани на две нива. Мозаечните подове са създадени по римско време и включват над 100 медальона с различни видове птици – танцуващи токачки, пауни с разперени опашки, папагали… Филипопол, който е бил един от големите градове в тази част на империята, е единственото място в огромната държава, където местните хора са имали дума, означаваща „правя мозайка“. Символите от мозайките в базиликата, особено ранните, са богати на езически символи. Камъни, колони, капители, фризове и дори олтари от разрушени езически сгради са използвани отново при строежа на храма, тъй като са били красиви и готови за употреба, без да костват допълнителни разходи.

Разкопките, финансирани от Фондацията, разкриха стъпки в хоросана на майсторите на храма, които ще бъдат експонирани наесен в културния център и ще бъдат част от историите, разказвани в музея.

Новият музеен комплекс „Епископска базилика на Филипопол“ ще бъде завършен и открит през септември тази година. Снимка: Гергана Димитрова/ „Площад Славейков“

Вижте още: ВИЗУАЛИЗАЦИИ НА БЪДЕЩИЯ МУЗЕЙ

Предлагаме ви някои от пожеланията, които ще бъдат гравирани на базиликата.

Албания – Н. Пр. Доника Ходжа:

„Толерантността, търпимостта, приемането и уважението на другите не са модни тенденции, а същността на справедливото и равноправно общество“.

Австрия – Н. Пр. Андреа Вике:

„И най-тежкият товар е лек, когато го носят мнозина“.
(Австрийска поговорка)

Великобритания – Н. Пр. Ема Хопкинс:

„Всички сме човешки същества. Всички сме различни. Разнообразието ни прави по-силни“.

Гърция – Н. Пр. Григориос Василоконстандакис:

„Любовта е търпелива… радва се на истината; понася всичко, вярва във всичко, надява се на всичко, преодолява всички неща. Любовта никога не се проваля“.
(Св. Павел, първо писмо до коринтяните)

Дания – Н. Пр. Сьорен Якобсен:

„В доброто, в най-доброто, всички ние си приличаме“.
(Ханс Кристиан Андерсен)

Израел – Н. Пр. Ирит Лилиан:

„Ти си голям колкото каузата, за която се бориш, и млад колкото са дръзки мечтите ти“.
(Шимон Перес)

Испания – Хосе Андрес Сантос, аташе по културата:

„Истината е достъпна за всички“.
(Сенека)

Ирландия – Н. Пр. Майкъл Форбс:

„Заедно сме по-силни“.
(Ирландска поговорка)

Италия – Н. Пр. Стефано Балди:

„Не може да има мир без толерантност и приемане“.

Кипър – Н. Пр. Мариос Сава Кундуридис:

„Започваме наново,
в името на нашите потъпкани мечти,
в името на живите, неискащи да спрат да бъдат хора,
започваме наново…“
(Теодоси Пиеридис)

Косово – Н. Пр. Едон Цана:

„Животът е възможност – възползвайте се от нея. Животът е красота – възхищавайте ѝ се. Животът е мечта – сбъднете я“.
(Майка Тереза)

Румъния – Н. Пр. Йон Гъля:

„Трябва непрекъснато да се опитваш да се изкачиш много високо, ако искаш да видиш много далеч“.
(Константин Брънкуш)

Словакия – Н. Пр. Мануел Корчек:

„Щастието не е над другите да се издигаш и да ги потискаш, а щастието е с другите редом да живееш, еднакво образовани, щастливи и удовлетворени“.
(Людовит Щур)

Словения – Н. Пр. Анжей Франгеш:

„Народи, вечна слава
на вас, жадуващи деня,
във който не познава
човек омраза и злина
и в този свят
ни е брат –
не враг – съседът непознат“.
(Франце Прешерн)

САЩ – Н. Пр. Ерик Рубин:

„Любовта е единствената сила, способна да превърне врага в приятел“.
(Мартин Лутър Кинг)

Финландия – Н. Пр. Пайви Блинникка:

„Мирът е въпрос на воля. Всеки конфликт може да бъде решен и е недопустимо да бъде продължаван до безкрай“.
(Марти Ахтисаари)

Франция – Н. Пр. Ерик Льобедел:

„Толерантността никога не е предизвиквала гражданска война, докато нетолерантността е покрила земята с кръв“.
(Волтер)

Чехия – Н. Пр. Душан Щраух:

„Равнодушието към другите и безразличието към съдбата на общността е именно нещото, което отваря вратите на злото“.
(Вацлав Хавел)

Швейцария – Н. Пр. Мюриел Берсе Коен:

„Bсички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Tе са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство“.
(Всеобща декларация за правата на човека, Член 1)

Bookshop 728×90