VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Греховен“ – най-страшният филм, установен след експеримент

Съвременните филми са много по-ужасни за зрителите от стари класики като „Тексаското клане“ и „Екзорсистът“

В „Греховен“ семейството на писател се премества в нов дом, където откриват филми за убийствата на предишните обитатели.  - „Греховен“ – най-страшният филм, установен след експеримент

В „Греховен“ семейството на писател се премества в нов дом, където откриват филми за убийствата на предишните обитатели.

В дните преди Вси светии винаги изниква въпросът кой е най-страшният филм, за да се дегизират празнуващите като негов герой или просто да си го пуснат вечерта на 31 октомври? Хорър жанрът предлага богата палитра от преживявания – напрегнати, кървави, страшни… но има един, който няма конкуренция, когато става дума за „най-страшния филм“.

Платформа с наименованието „Science of Scare Project“ (Проект „Наука за страха“) решава да определи най-страшния филм, като намери доказателства за това – като се измери сърцебиенето на 50 души на различна възраст, докато им прожектират 100 часа страшни филми. Така заглавията се свеждат до 35. Резултатите от експеримента са описани в списание „Форбс“.

Стоте прожектирани часа не предполагат голям брой заглавия, избрани са 50-те най-високо оценени от зрителите филми на ужасите в IMDb, „Ротън Томатоус“ и „Редит“.

За проучването всеки от зрителите получава устройство, което измерва пулса му по време на гледане. Така една продукция се очертава като безапелационен победител – „Греховен“ (2012) на Скот Дериксън. Това е филмът, който най-силно и най-дълго ускорява сърцебиенето на участниците в изследването. В главната роля влиза Итън Хоук, чийто персонаж пише романи по действителен случай и разследва серия от убийства на семейства. Участват още Винсънт Д’Онофрио, Джулиет Райлънс, Фред Томпсън, Джеймс Рансоун, Клеър Фоули.

Средната честота на сърцебиене е 65 удара в минута. Но гледането на „Греховен“ го качва до средно 86 удара в минута, увеличението е с 32%.

На второ място в списъка с най-страшни филми се нарежда „Коварен капан“ (Insidious), който в една от сцените си увеличава пулса на зрителите до 133 удара в минута. След него се нареждат „Заклинанието“, „Наследствено“, „Паранормална активност“, „It Follows“, „Заклинанието 2“ и др.

Проучването прави и други открития – режисьорът Джеймс Уан („Заклинанието“, „Аквамен“, „Коварен капан“) е коронован за „крал на хоръра“ – три негови продукции влизат в Топ 10 на най-страшните филми.

Друг от изводите е, че съвременните хорър филми са много по-ужасни за зрителите от класиките в жанра. Макар и „Екзорсистът“, „Тексаското клане“ и „Кошмари на Елм Стрийт“ да са едни от най-добрите примери, те не плашат така зрителите, като новите продукции.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90