Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Грета Тунберг дари $100 хил. на УНИЦЕФ за борба срещу коронавируса

Дава цялата сума от паричната награда, връчена ѝ преди време за принос в активизма

В края на миналия месец Грета Тунберг сподели в социалните мрежи, че има подозрения, че е изкарала коронавирус след пътуване до централна Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг дари $100 хил. на УНИЦЕФ за борба срещу коронавируса

В края на миналия месец Грета Тунберг сподели в социалните мрежи, че има подозрения, че е изкарала коронавирус след пътуване до централна Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грета Тунберг дари своя парична награда от 100 хил. долара за нова кампания на УНИЦЕФ, основана в подкрепа на деца, засегнати от коронавируса. Датската неправителствена организация „Human Act“, която преди време ѝ връчи наградата за приноса ѝ в активизма, ще удвои дарението ѝ, се казва в изявление на страницата на УНИЦЕФ. 

Организацията ще използва парите за подкрепа на деца, засегнати от последствията на пандемията – усилията са насочени в сферите изхранване, здравеопазване и образование.

Също като климатичната криза, пандемията от коронавирус е криза в правата на децата – коментира Тунберг. – Тя ще повлияе на всички деца, сега и в бъдеще, но уязвимите групи ще бъдат най-силно засегнати. Моля всички да ме подкрепят в жизненоважната работа на УНИЦЕФ за спасяването на детски животи, за гарантирането на здравеопазване и образование.

Първите 200 хил. долара, дарени от НПО-то и фондацията на Тунберг, ще бъдат използвани в програмите на УНИЦЕФ за борба с коронавируса, включително за разпространението на сапуни, маски, ръкавици, хигиеннни комплекти, предпазни облекла и други в помощ на здравните системи на засегнатите страни.

В края на миналия месец Тунберг написа в социалните мрежи, че има подозрения, че е изкарала коронавирус след пътуване до централна Европа. Активистката не се е изследвала за болестта. Тя предупреждава младите хора да се отнасят към вируса отговорно, дори и да изпитват само леки симптоми.

Вижте още: ГРЕТА ТУНБЕРГ: МНОГО ВЕРОЯТНО Е ДА СЪМ ИМАЛА КОРОНАВИРУС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90