Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Грета Тунберг е човек на годината на списание „Тайм“

Бразилският президент я нарече „пикла“

Грета Тунберг на корицата на декемврийския брой на сп. „Тайм“ - Грета Тунберг е човек на годината на списание „Тайм“

Грета Тунберг на корицата на декемврийския брой на сп. „Тайм“

Грета Тунберг, 16-годишната шведска ученичка, която даде началото на масово световно екологично движение, бе обявена за Човек на годината на сп. „Тайм“ за 2019 г. В краткия списък конкуренти ѝ бяха Доналд Тръмп, Нанси Пелоси и демонстрантите от Хонконг, пише Си Ен Ен.

В момента Тунберг е в Мадрид за срещата на ООН за климата, където заяви в речта си, че следващото десетилетие ще определи бъдещето на планетата ни. Тя призова световните лидери да спрат с „хитрия счетоводен и креативен пиар“, за да оправдаят бездействието си.

 „Истинската опасност е, когато политиците и директорите на компании правят така, че да изглежда, че предприемат действия, когато всъщност нищо не се прави освен хитър счетоводен и креативен пиар – каза Тунберг и спечели одобрението на присъстващите. – Срещите за климатичните промени изглежда са се превърнали във възможност за държавите да договорят вратички и да избегнат поставянето на високи амбиции. Само след три седмици ще влезем в ново десетилетие, което ще определи бъдещето ни. А в този момент ние сме отчаяни, че няма знаци на надежда.“

Появата на активистката в испанската столица се състоя, малко след като крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро я нарече „пикла“. Тунберг изрази своите притеснения, че изсичането на горите в Амазония води до смъртта на туземци в района.

Грета казва, че индианците измирали, защото защитавали Амазония – каза Болсонаро пред журналисти. – Впечатляващо е, че медиите дават такова поле за изява на една пикла.“

Активистката отговори, като в описанието на профила си в Туитър добави португалската дума, която Болсонаро използва – Pirralha.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg