Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Грета Тунберг издава „Книга за климата“, за да покаже връзката между световните кризи

В написването ѝ участват над 100 души, сред които са писателката Маргарет Атууд и икономистът Тома Пикети

Грета Тунберг на редовния протест „Петъци за бъдещето“ в Стокхолм, 25 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг издава „Книга за климата“, за да покаже връзката между световните кризи

Грета Тунберг на редовния протест „Петъци за бъдещето“ в Стокхолм, 25 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грета Тунберг ще издаде нова книга тази есен, обявена като „световно обобщение по въпроса как многото кризи на планетата ни са свързани помежду си“. „Книга за климата“ (The Climate Book) ще излезе тази есен от „Пенгуин“ и в написването ѝ участват над 100 души – от шведския климатолог и учен Йохан Рокстрьом, през икономиста Тома Пикети до писателката Маргарет Атууд, съобщава „Гардиън“.

„Реших да използвам платформата, която ми е дадена, за да създам книга на базата най-добрите практики в науката днес; книга, която покрива климатичните, екологичните кризи и проблемите с устойчивия начин на живот по холистичен начин – казва Тунберг в изявление. – Защото, разбира се, климатичната криза е само симптом на много по-голямата криза на устойчивостта. Надеждите ми са, че тази книга ще служи като един от най-надеждните източници, за да се разберат тези различни, но взаимосвързани кризи.“

19-годишната активистка ще използва книгата си не само за да събере мнения на авторитети като Пикети и Атууд, но и за да сподели собствените си преживявания. Тя очертава най-големия проблем, според нея, който е едновременно източник на притеснения, но и на надежда – че човечеството твърде дълго е държано в неведение за истинския си отпечатък върху околната среда. Веднъж, когато хората имат пълната информация, ще бъдат подтикнати да действат, смята Тунберг.

„Сега имаме отчаяна нужда от надежда – продължава Тунберг в изявлението си. – Но надеждата не е да се преструваме, че всичко ще бъде наред. Надеждата не е нещо, което може да бъде дадено, а трябва да бъде спечелено, създадено. Не може да се придобие пасивно, докато стоим отстрани и чакаме някой друг да направи нещо. Действията са надежда. И ако няколко странни ученици са успели да накарат милиони хора да променят живота си, само си представете какво можем да постигнем заедно, ако наистина опитаме.“

Активизмът на Грета започва през 2018 г., когато тя е на 15 и дава началото на така популярните протести „Петъци за бъдещето“, в които ученици опитват да насочат вниманието на политиците към нуждата от опазване на околната среда. Тунберг е най-младият Човек на годината на „Таймс“ и въпреки че днес е само на 19, вече три пъти е била номинирана за Нобелова награда за мир.

Това е четвърта книга за Тунберг, предишните три са написани с партньорството на родителите и сестра ѝ. „Книга за климата“ има намерение да промени диалога за климата завинаги, казват издателите от „Пенгуин“.

Изданието ще излезе на пазара във Великобритания на 27 октомври, в Америка ще се появи в началото на 2023 г. Все още няма яснота дали ще бъде публикувано и на български език. Засега книгите на Тунберг не са били превеждани у нас.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах