Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Грета Тунберг към световните лидери: 30 години бля-бля-бля

Младежи активисти се събраха месец преди срещата на ООН за климата

„Това е всичко, което чуваме от нашите така наречени лидери – думи, думи, които звучат добре за нас, но не са довели до никакви действия, мечти или надежди. Празни думи и обещания“, каза Тунберг пред съмишлениците си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг към световните лидери: 30 години бля-бля-бля

„Това е всичко, което чуваме от нашите така наречени лидери – думи, думи, които звучат добре за нас, но не са довели до никакви действия, мечти или надежди. Празни думи и обещания“, каза Тунберг пред съмишлениците си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведската активистка Грета Тунберг отправи подигравателни коментари към световни лидери като американския президент Джо Байдън и британския министър-председател Борис Джонсън заради бездействието им относно климатичните промени. Тунберг се появи на младежка среща за климата „Youth4Climate“ в Милано на 28 септември и използва трибуната, за да заяви, че 30 години климатичен активизъм сред политиците е довел до „бля-бля-бля“, съобщава Си Ен Ен.

Активистката иронизира лидерите, повтаряйки някои от най-често използваните фрази от речите им по темата, за да посочи, че става дума за празни думи и неизпълнени обещания.

„Когато кажа „климатични промени“, за какво се сещате? Аз за работни места. Зелени работни места“, каза тя в стилистиката на Джо Байдън.

„Трябва да направим гладка промяна към икономика с минимално отделяне на въглероден диоксид. Няма планета Б – продължи тя, цитирайки част от реч на Еманюел Макрон. – Няма планета Б. Бля-бля-бля.

Борис Джонсън също не бе пощаден, като Тунберг използва реториката на премиера относно плановете му за „зелено възстановяване“:

„Не става дума за някаква скъпа, политкоректна мечта, бля-бля-бля. Зелена икономика, бля-бля-бля. Нулев отпечатък, бля-бля-бля. Климатично неутрални, бля-бля-бля. Това е всичко, което чуваме от нашите така наречени лидери – думи, думи, които звучат добре за нас, но не са довели до никакви действия, мечти или надежди. Празни думи и обещания“.

Младежкото събитие предшества с два дни финалната министерска среща на най-високо ниво в Милано, последна преди дебатът за климата да се пренесе на форума COP26 в Глазгоу през ноември. Алок Шарма, президентът на конференцията, организирана от ООН, също присъства на събитието от 28 септември.

Участниците в младежката конференция ще изготвят списък с препоръки, които по-късно ще бъдат предадени на министрите за обсъждане. В Глазгоу теми ще бъдат слагането на край на използването на въглища и финансите, които Западът трябва да отдели, за да помогне на останалия свят в промяната към икономики с нисък въглероден отпечатък.

Според активистката от Уганда Ванеса Накате, държавите от Третия свят все още очакват „богатия свят“ да изпълни обещанията си, че ще финансира климатичните им политики. Преди десетина години лидерите на развитите държави са постигнали съгласие да помогнат финансово на по-изоставащите държави в намаляването на въглеродните емисии. Обещанието бе потвърдено през 2015 г. на среща в Париж, където световните лидери се споразумяха да отделят по 100 млрд. долара годишно, за да помогнат за по-леката адаптация на народите към новите промени. Крайният срок за превод на средствата бе до миналата година, но това така и не се случи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах