Грета Тунберг: Много вероятно е да съм имала коронавирус

Активистката не се е изследвала за COVID-19, но предупреждава младите хора да се отнасят към опасността отговорно

„Ние, които не сме в рисковите групи, имаме огромна отговорност, защото нашите действия могат да бъдат въпрос на живот или смърт за много други“, пише Грета Тунберг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг: Много вероятно е да съм имала коронавирус

„Ние, които не сме в рисковите групи, имаме огромна отговорност, защото нашите действия могат да бъдат въпрос на живот или смърт за много други“, пише Грета Тунберг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грета Тунберг, шведската активистка, която започна световно движение срещу бездействието на властта за климатичните промени, „много вероятно“ е имала вируса COVID-19, съобщи самата тя в публикация в Инстаграм. Преди две седмици Тунберг се върнала от пътуване до централна Европа и се е изолирала заедно с баща си. Дни по-късно двамата се почувствали зле, с „тръпки по тялото, болно гърло и кашлица“.

Тунберг не е била изследвана за коронавирус, но твърди, че се е възстановила. Активистката предупреждава младите хора да се отнасят към вируса отговорно, дори и да изпитват леки симптоми.

„Ние, които не сме в рисковите групи, имаме огромна отговорност, защото нашите действия могат да бъдат въпрос на живот или смърт за много други“, пише тийнейджърката.

Училищните стачки, предизвикани от Тунберг, изкараха на улиците милиони млади хора по цял свят с настояване правителствата да предприемат спешни мерки, за да забавят действието на климатичните промени. Шведката се превърна в един от най-мощните гласове на своето поколение, каузата ѝ я отведе в залата на ООН, на среща с редица политически и бизнес лидери.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg