Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Грета Тунберг осъди изхвърлянето на фекални води в морето

Дания е изляла в пролив до Швеция над 35 млрд. литра нефилтрирани води

Грета Тунберг в Европейския парламент в Брюксел, Белгия, през март 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг осъди изхвърлянето на фекални води в морето

Грета Тунберг в Европейския парламент в Брюксел, Белгия, през март 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато експерти и природолюбители в България спорят дали кафявите води в Черно море са отпадни води, изхвърлени директно в морето край плажа, или резултат от цъфтежа на планктон, шведската климатична активистка Грета Тунберг се възмути от намерението на Дания да излее 290 млн. нефилтрирани фекални води директно в Балтийско море.

Публикацията ѝ във Фейсбук е придружена от статия, която твърди, че страната вече е изхвърлила над 35 млрд. литра отпадна вода в морето между 2014-а и 2018 г. Те се вливат в пролива Ерезунд, разделящ Дания от Швеция в дъждовно време, отбелязва споделения материал от шведското обществено национално радио „Sveriges Radio“.

Същият Копенхаген, който твърди, че ще бъде „климатично неутрален“ до 2025 г.“, пише Тунберг.

Стотиците тонове фосфор и азот от отпадните води причиняват преливане на канализационните системи и водят до недостиг на кислород в морето, което значително вреди на живите организми във водата, отбелязва радиото. Представители на левите партии в Дания вече са отправили призив към Леа Вермелин, министър на околната среда, да даде публично обяснение на проблема.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg