Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Грета Тунберг отказа награда от 50 хил. евро за екология

Климатът не се нуждае от награди, а от това хората да се вслушат в науката, обясни активистката

Грета Тунберг на един от петъчните протести в Денвър, Колорадо. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг отказа награда от 50 хил. евро за екология

Грета Тунберг на един от петъчните протести в Денвър, Колорадо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грета Тунберг, шведската ученичка, активистка в борбата срещу климатичните промени, отказа да приеме награда за принос към екологията, като обоснова решението си с твърдението, че хората трябва да се вслушват в науката, а не в наградите. 16-годишната основателка на световното протестно движение „Петъци за бъдеще“ бе почетена на церемония в Стокхолм от Северния Съвет, скандинавска междупарламентарна организация за сътрудничество, съобщава „Гардиън“.

Номинацията ѝ за годишното отличие е издигната едновременно от Швеция и от Норвегия. Но след като бе обявено, че Тунберг печели приза, неин представител излезе пред публиката, за да обяви, че момичето няма да приеме наградата, чийто паричен фонд възлиза на 350 хил. датски крони (или 46 800 евро).

В момента Тунберг е в САЩ, откъдето се обърна към последователите си в Инстаграм.

Климатичното движение не се нуждае от повече награди – написа тя. – Това, от което се нуждаем, е нашите политици и хората на власт да започнат да се вслушват в съвременната и най-добрата наука, която им е на разположение.

Тя благодари на Северния съвет за „огромната чест“, но и разкритикува скандинавските държави, задето не успяват да оправдаят „високата си репутация“ по темата за екологичните промени.

Не липсва самоизтъкване за това. Не липсват красиви думи – продължава Тунберг. – Но когато стане дума за реалните емисии и нашия екологичен отпечатък на глава от населението… това е напълно различна история.“

Вижте още: МЕЧТИТЕ НА ГРЕТА ТУНБЕРГ И ЕФЕКТЪТ ОТ НЕЙНИЯ ГНЯВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg