Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Грета Тунберг отново на свобода след кратък арест в Германия

Климатичната активистка задържана като част от протестиращи против разширяването на въглищна мина

Грета Тунберг на протеста край Люцерат на 17 януари, часове преди да бъде задържана. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг отново на свобода след кратък арест в Германия

Грета Тунберг на протеста край Люцерат на 17 януари, часове преди да бъде задържана. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичната активистка Грета Тунберг отново е на свобода, след като за кратко бе арестувана по време на протест в Германия. 20-годишното момиче бе задържано заедно с други демонстранти, протестиращи против разрушаването на село Люцерат, за да се направи място за разширяването на близка въглищна мина, предава „Ройтерс“, позовавайки се на местната полиция.

Селото в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия вече е било напуснато от жителите си след споразумение между компанията RWE и местните власти за разширяването на мината. В замяна централата ще затвори по-рано от предвиденото и няма да разруши други пет села, предвидени в разширението, гласи договорката.

Тунберг се присъедини към протестиращите още миналата седмица. Демонстрантите се обявиха срещу продължаването на добива на лигнитни въглища в Германия, като настояват те да бъдат заместени от възобновяема енергия.

Подготвена с булдозери, полицията за борба с безредиците бързо се разправи с лагера на активистите в селото, но към края на уикенда част от протестиращите се подслониха в подземен тунел, други се покатериха по дърветата, а трета част, сред тях и Тунберг, организираха седяща демонстрация, казват от полицията на Аахен.

Няколко часа след задържането ѝ на 17 януари Тунберг и останалите протестиращи са били освободени след проверка на документите, потвърждават чуждестранните агенции. Снимки показват активистката сама в полицейски автобус и с усмивка на лице.

„Германия е един от най-големите замърсители в света и трябва да ѝ бъде потърсена отговорност“, обърна се в събота Тунберг към 6 хил. протестиращи, допълвайки, че разширяването на мината е „предателство към настоящото и бъдещите поколения“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС