Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Грета Тунберг пред „Вог“: Купувам дрехи втора употреба

Активистката обвинява модната индустрия за разрастването на климатичната криза

Грета Тунберг на корицата на „Вог Скандинавия“ - Грета Тунберг пред „Вог“: Купувам дрехи втора употреба

Грета Тунберг на корицата на „Вог Скандинавия“

Грета Тунберг отправи критики към компаниите за т. нар. „бърза мода“ – масова конфекция, създадена предимно от нискокачествени материали. Климатичната активистка е на корицата на първия брой на модното списание „Вог Скандинавия“ и в разговор пред изданието обръща внимание на устойчивата мода и масовото производство на дрехи.

„Напоследък изглежда сякаш модната индустрия започва да поема отговорност като харчи фантастични суми за кампании, в които компаниите са изобразени като „устойчиви“, „етични“, „зелени“, „климатично неутрални“ и „справедливи“ – казва Тунберг. – Но нека бъде ясно: почти винаги в тези случаи става дума за позьорство. Не може масово да продуцираш мода, нито да консумираш „устойчивост“ по начина, по който светът съществува днес. Това е една от причините защо се нуждаем от промяна в системата.

Според активистката модната индустрия допринася в големи размери за климатичната криза и експлоатира безброй работници и общества, „за да може някои да се наслаждават на бързата мода и да третират дрехите като за еднократна употреба“.

„Последния път, когато си купих нещо ново, беше преди три години, от магазин за дрехи втора употреба – споделя Тунберг. – Просто заемам дрехи от хора, които познавам.“

Тя разсъждава и върху отношението на обществото към активистите:

„Има някакво неразбиране около активистите, особено около застъпниците за климата, че сме негативни, песимисти и само се оплакваме, че опитваме да всеем страх, но всъщност е точно обратното. Ние го правим, защото имаме надежда, вярваме, че ще можем да направим необходимите промени“.

На корицата на списанието Тунберг гали кон, облечена като приказно създание. Изображението е дело на фотографа Александров Клум. Редактор на „Вог Скандинавия“ е моделът Рауда Мохамед, първата жена с хиджаб и тъмен цвят на кожата начело на западно издание за мода.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС