Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Грета Тунберг“ ще бъде запазена марка

Младата шведка създава фондация, за да бъдат осчетоводени даренията и приходите от дейността ѝ

Грета Тунберг на пресконференция, част от Световния икономически форум в Давос. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Грета Тунберг“ ще бъде запазена марка

Грета Тунберг на пресконференция, част от Световния икономически форум в Давос. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екоактивистката Грета Тунберг подаде молба името ѝ да стане запазена марка, за да не се използва от хора и организации, които нямат нищо общо с нейната кауза, съобщава „Гардиън“.

Вчера в профила си в Инстаграм младата шведка написа следното:

За съжаление все още има хора, които се опитват да ме използват или фалшиво твърдят, че ме „представляват“, за да осигурят контакт с високопоставени личности, политици, медии, артисти и т.н. Моля, имайте предвид, че това се случва и бъдете изключително подозрителни, ако се някой се свърже с вас от мое име. Извинявам се на всеки, който е бил подведен от подобно поведение.

Второ: моето име и движението #FridaysForFuture постоянно се използват за комерсиални цели без мое съгласие. Това се случва например в маркетинга, продажбата на продукти, правят го и някои хора, които събират пари от мое име и от името на движението. Ето защо кандидатствах да регистрирам моето собствено име, името „Fridays For Future“ (Петъци за бъдещето), „Skolstrejk för klimatet“ (Училищна стачка за климата) и т.н. като търговски марки. Това действие е необходимо за защита на движението и неговите дейности. Необходимо е също така да се даде възможност на адвокатите ми да предприемат необходимите действия срещу хора или корпорации и т.н., които се опитват да използват мен и движението за други цели. Уверявам ви, че аз и другите стачкуващи ученици нямаме абсолютно никакви интерес към търговските марки. Но за съжаление това трябва да се направи. „Fridays For Future“ е глобално движение, основано от мен. То принадлежи на всеки, който участва в него, и преди всичко на младите хора. То не трябва да се използва за лични или търговски цели.

И трето: заедно със семейството си създавам фондация. Тя вече е регистрирана и съществува, но все още не е готова да заработи. Фондацията е с идеална цел и няма интереси към филантропията. Необходима е за осчетоводяване на финансовите приходи (възнаграждения за книги, дарения, парични награди и т.н.) по напълно прозрачен начин. Данъците трябва да се плащат, преди да можем да раздадем средствата за конкретни цели. Това отнема много време и работа. Когато сме напълно готови, ще ви кажа повече.
Целта на фондацията ще бъде да насърчава екологичната, климатичната и социалната устойчивост, както и психичното здраве.

Любов, Грета“.

Все още не е ясно как това ще се отрази на споменаването на запазената марка „Грета Тунберг“ във връзка с нейната дейност, дали патентът ще даде възможност на адвокатите да завеждат съдебни дела във всички случаи, когато името на Грета или движението ѝ е било използвано в критичен контекст или във връзка с други подобни движения. Факт е, че изявлението на шведската тийнейджърка идва след като 8-годишната екоактивистка Лайсиприя Кангуджам от Манипур помоли да спрат да я наричат „Грета от Индия“.

Вижте още: ДВИЖЕНИЕТО СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ЗАПАЗЕНО ЗА БЕЛИТЕ?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg