Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Грета Тунберг в Давос: Ако не намалим въглеродните емисии, след 8 г. ще е късно

Доналд Тръмп: Не вярвам на „пророците, които винаги вещаят апокалипсис“

В Давос Грета Тунберг отново обвини световните лидери в бездействие за климатичните промени, а Доналд Тръмп обеща да сади повече дървета. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг в Давос: Ако не намалим въглеродните емисии, след 8 г. ще е късно

В Давос Грета Тунберг отново обвини световните лидери в бездействие за климатичните промени, а Доналд Тръмп обеща да сади повече дървета. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Екоактивистката Грета Тунберг отправи нова критика към политическите лидери и медиите и за пореден път ги призова да се вслушат в науката, тъй като времето за справяне с глобалното затопляне изтича. На панел за млади еколози на форума в Давос Тунберг заяви, че човечеството не може да си позволи да надвиши покачването на световната температура с повече от 1,5 градуса по Целзий, ако продължава със същите темпове да изразходва ограничения запас от въглеродни квоти.

С нивата на днешните емисии, оставащият запас ще се изчерпи след по-малко от осем години. Това не е нечия гледна точка, това казва науката“, каза Тунберг.

Изчисленията ѝ се базират на доклад на Междуправителствената експертна група по климатични промени (IPCC) от 2018 г.

Знам, че не искате да обсъждате това, но аз ще продължа да повтарям цифрите, докато не направите нещо по въпроса“, заяви Тунберг.

В доклада на междуправителствената организация се твърди, че светът не може да надвиши лимита от 420 гигатона въглеродни емисии, ако иска да запази сравнително висок шанса си да не покачи световната температура с 1,5 градуса. В речта си 16-годишната екоактивистка съобщи, че лимитът вече е 340 гигатона.

И докато в миналото е имало предположения, че „бъдещите поколения някак си ще извлекат милиарди тонове въглероден диоксид от атмосферата, подобна технология все още не съществува“. Трябва да се има предвид, че в доклада си IPCC не са включили евентуалните извънредни събития, изтъкна Грета Тунберг и отново повтори искането си: богатите държави трябва драстично да намалят емисиите си и след това да помогнат на бедните да направят същото:

Дори при увеличение от 1 градус по Целзий хората умират, вследствие на климатичните промени. Всяка чертичка на термометъра има значение“.

Според нея човечеството вече е по-запознато с проблема с глобалното затопляне заради усилията на младите хора. Преди година именно на форума в Давос тя спечели международна популярност, а днес споделя, че не се оплаква от това:

Гласът ми се чува през цялото време, но науката и младите хора трябва да са в центъра на разговора, а не са. Тази тема засяга нас и бъдещите поколения“.

Нейната реч бе последвана от изказване на Доналд Тръмп, познат със скептичното си отношение към климатичното движение. Той обеща да „засажда повече дървета“, но продължава да не споделя убедеността, че ако не се предприемат действия, това ще има катастрофални последици за света. Твърде „мрачни“ му се стрували „пророците, които винаги вещаят апокалипсис“.

„Не е време за песимизъм, а за оптимизъм – заяви той пред политическите лидери. – За да прегърнем възможностите на идния ден, трябва да се отречем от пророците, които винаги вещаят апокалипсис. Те са наследници на вчерашните глупави пророци. Те искат да се провалим, но ние няма да го позволим. Те предсказаха пренаселване на планетата през 60-те, масов глад през 70-те и изчерпване на горивата през 90-те. Тези „алармаджии“ винаги са искали едно и също: абсолютната сила да доминират, променят и контролират всеки аспект от живота ни. Никога не бихме оставили радикални социалисти да унищожат нашата икономика, да опустошат държавата ни и да изкоренят нашата свобода.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС