Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Григор Кумитски с посмъртна награда за гражданска доблест

Кинооператорът спаси от удавяне младо момиче в Албена

 Григор Кумитски заедно с Ники Илиев, на когото е снимал и двата игрални филма.  - Григор Кумитски с посмъртна награда за гражданска доблест

Григор Кумитски заедно с Ники Илиев, на когото е снимал и двата игрални филма.

Кинооператорът Григор Кумитски ще бъде награден посмъртно. Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати е изпратил предложение до Министерския съвет артистът, който в петък вечер спаси от удавяне млада рускиня в Албена, да бъде награден посмъртно за проявената от него гражданска доблест и саможертва.

Кумитски загина, спасявайки от удавяне руска туристка в курортния комплекс Албена. Инцидентът стана около 19,30 часа в петък, след като спасителите вече били напуснали постовете си. От три дни обаче морето било много бурно и имало силно мъртво течение.

Рашидов предлага посмъртната награда на Григор Кумитски да бъде дадена по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Григор е роден в София на 21 март 1979 г. Завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, специалност „Филмово и телевизионно операторство“. Оператор е на филмите „Чужденецът“ (2012), „Стоичков“ (2012), „Живи легенди“ (2014), както и на сериалите „Фамилията“, „Революция Z“, „Кантора Митрани“, „Домашен арест“, „Забранена любов“.

През 2012 г. печели наградата на професионалната гилдия на фестивала „Медиамикс“ – „Златна корона“ за най-добър оператор за работата си в сериала „Кантора Митрани“. 2014 г. на филмовия фестивал в Монако взима приза за най-добър оператор с филма „Живи легенди“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90