Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Григор Кумитски, завинаги сред най-достойните

Операторът, спасил туристка от удавяне с цената на живота си, получи посмъртно орден „За храброст“

 Григор Кумитски заедно с Ники Илиев, на когото е снимал и двата игрални филма.  - Григор Кумитски, завинаги сред най-достойните

Григор Кумитски заедно с Ники Илиев, на когото е снимал и двата игрални филма.

Кинооператорът Григор Кумитски бе удостоен посмъртно с орден „За храброст“ – първа степен за проявена храброст, героизъм и саможертва при спасяването на човешки живот. Отличието получи от президента Росен Плевнелиев съпругата на Кумитски – Миглена Димова, предава БТА.

Операторът загина през юли миналата година, спасявайки от удавяне руска туристка в курортния комплекс Албена. Няколко дни по-късно министърът на културата Вежди Рашидов изпрати предложение Григор Кумитски да бъде награден за проявената гражданска доблест и саможертва.

„Живеем във времена, в които имаме крещяща нужда да си припомняме истинските стойности в живота, да виждаме и да  показваме образци на човечност и гражданска смелост – заяви в словото си президентът Плевнелиев. – Вярвам, че ако в нашето съвремие има герои, то Григор Кумитски безспорно е един от тях – със своята саможертва в името на друг, той завинаги намери място сред най-достойните.“

Освен Григор Кумитски, с орден посмъртно бе удостоен и ген. Ваньо Танов. Директорът на Агенция „Митници“ си отиде внезапно на 29 февруари. Отличието „За гражданска заслуга“ бе връчено на съпругата му и неговия внук – Бисерка Танова и Ваньо Танов.


Григор Кумитски е роден в София на 21 март 1979 г. Завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, специалност „Филмово и телевизионно операторство“. Оператор е на филмите „Чужденецът“ (2012), „Стоичков“ (2012), „Живи легенди“ (2014), както и на сериалите „Фамилията“, „Революция Z“, „Кантора Митрани“, „Домашен арест“, „Забранена любов“.

През 2012 г. печели наградата на професионалната гилдия на фестивала „Медиамикс“ – „Златна корона“ за най-добър оператор за работата си в сериала „Кантора Митрани“. 2014 г. на филмовия фестивал в Монако взима приза за най-добър оператор с филма „Живи легенди“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg