VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Григор Паликаров с наградата „Емил Чакъров“

Община Бургас ще връчи отличието за осма поредна година

Диригентът Григор Паликаров. Снимка: Сбигнев Бурда/Филхармония Ченстохова - Григор Паликаров с наградата „Емил Чакъров“

Диригентът Григор Паликаров. Снимка: Сбигнев Бурда/Филхармония Ченстохова

Григор Паликаров е новият носител на наградата „Емил Чакъров“, съобщиха от Община Бургас. Диригентът ще получи отличието на 21 август на сцената на Летния театър, в рамките на Бургаските музикални празници. Същата вечер Паликаров ще дирижира „Бал с маски“ от Джузепе Верди.

Григор Паликаров е възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, завършил със специалност „пиано“ с пълен отличен успех и златна значка през 1990 г. Образованието си продължава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране, композиция, пиано и хорово дирижиране. Специализира композиция при проф. Ерих Урбанер от Виенската консерватория.

Дебютът му на сцена е още като студент – на 22 години дирижира „Риголето“ в Плевенската и Старозагорската опера. От 1997-а до 1999 г. е главен диригент на Ансамбъла на Българската армия. Междувременно поема длъжностите диригент и главен художествен ръководител на Младежката филхармония „Пионер“, чийто ръководител остава до 2003 г.

През 1998 г. Гена Димитрова го кани да дирижира галаконцерт в Националната опера и балет. В момента Григор Паликаров е диригент на оркестъра на „Класик ФМ“, гостува в Софийската филхармония, в оперите в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора… Често записва със Симфоничния оркестър на БНР. Гастролира и в чужбина – работил е с Кралската белгийска филхармония в Брюксел, с Националната опера и балет на Любляна, Виенския камерен ансамбъл „Нов тон“, „Компания Опера Съркъл“ в Кливланд.

Америка за България

Новият му приз се прибавя към колекцията му отличия от конкурсите „Светослав Обретенов“, „Албер Русел“, „Музиката и Земята“. Паликаров е носител на „Кристална лира“ и на „Златно перо“.

Наградата на името на знаменития български диригент Чакъров се връчва от 2011 г. Неин първи лауреат е цигуларят Минчо Минчев.

Вижте още: НЕПРЕОДОЛИМ, ЕДИНСТВЕН

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg