POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Грийнпийс“ драскат по Наска. Кое е по-важно – екологията или културното наследство?

Перу настоя виновните да бъдат съдени за посегателство срещу древния паметник

Огромният надпис на "Грийнпийс" гласи: Време е за промени. Бъдещето е обновимо. - „Грийнпийс“ драскат по Наска. Кое е по-важно – екологията или културното наследство?

Огромният надпис на "Грийнпийс" гласи: Време е за промени. Бъдещето е обновимо.

Екоорганизацията „Грийнпийс“ поднесе извиненията си на народа на Перу за акцията си край линиите на платото Наска, съобщи „Гардиън“. Прочутата група геоглифи в южната част на страната е включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Активистите написаха край линиите в Наска послание към делегатите на форума на ООН за промените в климата, а перуанските власти обвиниха еколозите, че са нанесли вреда на паметниците.

Говорителката на Грийнпийс заяви, че организацията се извинява на народа на Перу. „Много ни е жал“, увери тя и нарече действията на активистите „груби и безотговорни“.

Достъпът до територията на линиите в Наска е строго забранен. Това обаче не попречило на еколозите да проникнат на платото и да изпишат с големи жълти букви „Време е за промени. Бъдещето е обновимо. Грийнпийс“.

Еколозите проникнали незаконно на платото Наска, за да изпишат посланието си.

Еколозите проникнали незаконно на платото Наска, за да изпишат посланието си.

Перуанското Министерство на културата настоя полицията да попречи на виновните да напуснат страната и призова прокуратурата да повдигне обвинения за посегателство върху археологичен паметник. За това престъпление наказанието е до 6 години затвор.

„Никой не може да ходи по тези линии без разрешение, даже президентът на Перу!“, отбелязаха от Министерството на културата.
Перуанските власти се опитват за установят самоличността на археолога, завел еколозите до линиите, и търсят самолета, от който са направени снимките.

Говорителката на „Грийнпийс“ каза, че не знае за юридическо преследване на организацията от страна на Перу. Тя подчерта, че еколозите ще сътрудничат с властите. Друг представител на „Грийнпийс“ заяви пред „Гардиън“, че организацията е „пълна с разкаяние“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg