VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Грип в Русия със сюрреалистични последици

Актьор от „Игра на тронове“ в новия филм на Кирил Серебренников (видео)

Стопкадър от тийзъра на „Петрови в грипа“ - Грип в Русия със сюрреалистични последици

Стопкадър от тийзъра на „Петрови в грипа“

Докато Русия се бори с коронавируса, заразил вече над 700 хил. души, историята за един може би не толкова обикновен грип ще разкаже Кирил Серебренников в новия си филм. Озаглавен е „Петрови в грипа“ и е вдъхновен от романа бестселър на Алексей Салников „Петрови в грипа и около него“, издаден на български език от „Лист“. Режисьорът е работил върху сценария, докато бе обвиняем по делото „Седмо студио“.

Вижте още: КНИГАТА, НА КОЯТО „ГОГОЛ И БУЛГАКОВ РЪКОПЛЯСКАТ“

Кирил Серебренников получи условна присъда три години лишаване от свобода и глоба в размер на 800 хил. рубли (10 хил. евро). Заради проточилия се процес, както и заради кризата с COVID-19, новият му филм няма да се появи толкова скоро. „Петрови…“ все още няма дата за премиера, фиксирана е само годината – 2021-а, разбираме от сайта на „Сони Пикчърс“, които ще го разпространяват в Русия. Но вече може да се види първият тийзър на филма. И става ясно, че е забранен за зрители до 18 години.

Жанрово филмът е определен като драма и психологически трилър. Действието се развива в Екатерининбург, постсъветска Русия. Петрови са най-обикновено семейство. Бащата е автомонтьор, майката – библиотекарка, синът им ходи на училище. Всеки от тях крие „скелети в гардероба“ – Петров-старши рисува манга, Петрова убива лошите, по нейно мнение, хора, а Петров-младши – макар и да не пази страшни тайни, се държи сякаш изобщо не е жив. Всичко се обръща наопаки, когато семейството се разболява от грип – животът им се оказва пълен с безумия и сюрреалистични измислици.

В главните роли са Семьон Серзин (театрален режисьор и драматург) и Чулпан Хаматова („Сбогом, Ленин!“, 2003). Участват още Юрий Колоколников („Игра на тронове“), Иван Дорн (поппевец), Юлия Пересилд и други.

Кирил Серебренников е работил над „Петрови…“, докато беше държан под домашен арест заради делото „Седмо студио“, в апартамента си в Москва. Според руски медии, филмът е заснет през януари и в момента е в постпродукция. Бестселърът на Салников се появи и като спектакъл на сцената на авангардния театър Център „Гогол“, ръководен от  Серебренников.

„Петрови в грипа“ е копродукция между руските студиа „Хайп Филм“ и „Кинопрайм“, френските „Шарад“, „Лоджикъл Пикчърс“, „Арте Франс Синема“ и „Синема дю Монд“, немските „Рейзър Филм“ и „Це Де Еф“ и швейцарското „Борд Кадър“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС