Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Гроб на небинарен човек идентифицираха във Финландия

Имал Синдром на Клайнфелтер - мъж, роден с една хромозома в повече и с типични за жените характеристики

Покойникът е бил с висок обществен статус. Илюстрация: Виктория Пащенко/European Journal of Archaeology - Гроб на небинарен човек идентифицираха във Финландия

Покойникът е бил с висок обществен статус. Илюстрация: Виктория Пащенко/European Journal of Archaeology

Съвременен анализ на гроб във Финландия, датиран отпреди едно хилядолетие, поставя под съмнение схващанията на днешното човечество за половите роли в древните общества. Според проучване, публикувано в „European Journal of Archaeology“, ДНК анализ на останките от гроба от късната желязна епоха показва, че там е положен небинарен човек с висок социален статус.

„Небинарен“ е човек, който не се идентифицира нито с женския, нито с мъжкия пол. Терминът може да се отнася както към половата идентичност на индивида, така и към биологичните му характеристики. Това навежда на мисълта, че тези хора не просто са били приемани в общностите си, но и са били уважавани членове, казват авторите на изследването, цитирани от „Гардиън“. В случая става дума за мъж със Синдрома на Клайнфелтер – хората, диагностицирани с него, развиват женски характеристики.

Гробът е открит през 1968 г. по време на строителна дейност край Хатула, южна Финландия. Край човешките останки са намерени различни украшения – овални брошки и фрагменти от вълнено облекло, „типично женско облекло за периода“, както и меч отляво на покойника. Открит е и втори меч, вероятно заровен по-късно, тъй като се намирал на по-високо ниво от тялото.

В продължение на десетилетия повечето учени защитават тезата, че в гроба са положени двама души, мъж и жена, докато други смятат, че гробът е на силен женски водач, може би дори жена воин.

„Погребаният индивид изглежда е бил високо уважаван член на обществото – казва Ула Мойланен, археолог от Университета в Турку и автор на изследването. – Тялото е било положено на мека пухена завивка с ценни кожи и предмети.“

ДНК анализ отчасти разкрива мистерията и става ясно, че в гроба е положен един човек. Той страдал от Синдрома на Клейнфелтер, при който мъж се ражда с още една Х хромозома (ХХY). Симптомите на мъжете с този синдром са уголемени гърди, малки гениталии, ниско либидо и инфертилитет.

Учените стигат до заключението, че човекът може би се е идентифицирал извън познатите полови норми.

„Цялостният контекст на гроба дава заявка, че това е човек с обществен авторитет, чиято полова идентичност вероятно е била небинарна“, се казва в изследването.

Ако индивидът е развил симптомите на Синдрома на Клайнфелтер, той „може би не е бил смятан само като мъж или само като жена в ранните средновековни общества“.

Откритието е важно, защото оспорва идеята за „ултра маскулинните общества на средновековна Скандинавия и че мъжете в женски социални роли и мъжете, обличащи се в женски дрехи, не са били уважавани“.

Възможно е и човекът да е бил приет не само заради своята небинарна идентичност, а „защото вече е имал висока позиция в обществото по други причини“, например ако е бил наследник на влиятелен или богат род или шаман.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg