Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гробът на Боян Енравота: Сензация или малко бутафория?

Няма скелет, нито надпис, доказателствата за посочения мъченик са косвени

От Националния исторически музей предупреждават: „Умоляваме поклонниците да не преминават през полицейските ленти, с които са обградени гробът и кладенецът, за да не попадне някой в тях. Нека проявим християнско благонравие и смирение пред лобното място на първия български християнин-мъченик“. - Гробът на Боян Енравота: Сензация или малко бутафория?

От Националния исторически музей предупреждават: „Умоляваме поклонниците да не преминават през полицейските ленти, с които са обградени гробът и кладенецът, за да не попадне някой в тях. Нека проявим християнско благонравие и смирение пред лобното място на първия български християнин-мъченик“.

Съмнение обхвана българските учени след появата на новината, че в Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска е открит гробът на княз Боян Енравота – син на хан Омуртаг и внук на хан Крум.

Съобщението идва от Националния исторически музей, които извършват реставрацията на храма в първата българска столица. Твърди се, че е открит „непосредствено под купола на кладенеца… луксозен гроб, изздан от тухли“, за който откривателят му проф. Павел Георгиев предполага, че е на Боян Енравота. Князът е бил посечен за това, че е християнин и е отказал да се отрече от вярата си. Осъден бил на смърт и посечен през 832 г. – както пише в хрониките – извън, но недалеч от крепостните стени.

Какви са научните доказателства обаче, че това е гробът на точно този княз? Има ли останки от скелет, посечен с меч, или надпис „Тук почива Боян Енравота“?

Потърсихме откривателя проф. Павел Георгиев, за да научим фактите около покойника в средновековен мавзолей. Попитахме го какви са доказателствата, че това е именно Боян Енравота.

„Данните са косвени – исторически и археологически взети заедно – обясни Георгиев. – Става дума за зидана конструкция от тухли и хоросан, която е в основите на купол, който засводява отвора на кладенец със значение на аязмо, свещен извор. Построен е преди Голямата базилика и е съществувал в навечерието на официалното приемане на християнството.

Съоръжението – по форма, размери и ориентация – има характер на гроб, но не е реален, а символичен. Като конструкция той трябва да създаде представата, че на това място е извършена екзекуция може би, или е претърпял мъченичество един виден деец на ранното българско християнство.

Историческите данни, които имаме, сочат, че в първата половина на девети век, по-точно към 832 г., в Плиска, за назидание на всички неофити на новата религия – християнството, е посечен първородният син на хан Омуртаг – Енравота, който след това се почита от Българската православна църква под името Боян.“

Скелет, посечен с меч, явно отсъства в откритата гробница?

„Разбира се, че няма“, отвърна проф. Георгиев.

Попитахме за наличие на други находки в гроба, има ли надпис?

„Става дума за запечатана конструкция в основата на друга – отвърна археологът. – Съоръжението е с размери 1, 35 на 80 см.“

Оказва се, че и аязмо няма, засега:

„Очакваме да има, защото все още не сме довършили работата си. Влезли сме на около 2 метра в самата шахта, но тъй като е много ерозирала, похлупакът й буквално виси на много малко опорни точки.

В момента големият ни проблем е да намерим подходяща инженерна консултация, за да отлеем бетонни пояси и да осигурим целостта на тази автентична останка от преди официалното покръстване. Това е много важна реликва на началото на българското християнство – като цяло, не само въпросният символичен гроб.“

Реликва или просто гроб от преди Покръстването под църква в основите на Голямата базилика?

Явно е гроб на важна личност от времето, което посочва като датировка археологът. Както знаем – практика е да се погребват телата на значими покойници под църквите – под столичния храм „Света София“, например, са открити много гробници на знатни граждани на римска Сердика, в Търновската църква „Свети 40 мъченици“ има десетки гробове на значими през Второто българско царство особи, намерен бе дори пръстен-печат с надпис „Калоянов пръстен“…

Новооткритата гробница в Плиска е празна и с неясен контекст. Липсват конкретни доказателства, че е принадлежала или е посветена на посечения княз. Не съществуват и исторически източници, че Боян Енравота е бил погребан „символично“ под църква или в кладенец, нито край кладенец.

Неясно е защо в случая е решено да се вкара „малко бутафория“, защото твърденията, че е открит гробът на Боян Енравота, работят срещу историческата истина. Имаме хилядолетна история, с която можем да се гордеем, но нямаме нищо против да я компрометираме.

Цял свят се вълнува миналото лято кой лежи във величествената гробница в Амфиполис – най-голямата от всички, открити в Гърция. Дали не е Александър Македонски, защото датировката на античното съоръжение съвпадаше с времето, по което е издъхнал прочутият пълководец? Тамошните учени обаче не се поддадоха на еуфорията на целия гръцки народ, та и на този в съседна Македония, че са открили гроба на Александър Велики, или на съпругата му Роксана, или на майка му Олимпиада…

А тук археолозите щедро ни информираха, че са открили гроба на български княз – мъченик за християнската вяра. Нещо повече – от Националния исторически музей пращат съобщения до медиите, че са силно разтревожени от пълчищата поклонници, които ще се стекат към „гроба на Св. княз Боян Енравота в следващите дни, особено през уикенда“:

„Умоляваме поклонниците да не преминават през полицейските ленти, с които са обградени гробът и кладенецът, за да не попадне някой в тях. Нека проявим християнско благонравие и смирение пред лобното място на първия български християнин-мъченик“.

Туристическият поток в летните месеци е осигурен. Само да има кой да къса билетите… Ако пък народът не успее да се ориентира в християнската митология, колко му е да изскочи някой дежурен вампир!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90