Гробът на Пенчо Славейков възстановен

Дни, след като го заварихме разбит и разровен

Реновирането на надгробния паметник на Пенчо Славейков е част от кампанията на ОП „Гробищни паркове“ за грижи за гробовете на бележити българи. Снимка: Столична община - Гробът на Пенчо Славейков възстановен

Реновирането на надгробния паметник на Пенчо Славейков е част от кампанията на ОП „Гробищни паркове“ за грижи за гробовете на бележити българи. Снимка: Столична община

В първите дни на август открихме гроба на Пенчо Славейков в Централните софийски гробища в покъртително състояние. Каменната колона с името му си беше на мястото, но разровената пръст наоколо бе поне три пъти повече от необходимата за нормалните човешки размери. Липсваше ограда и надгробна плоча, а каменният бордюр бе начупен и разместен, като че ли отдолу лежеше не Славейков-син, движил се приживе с бастун, а исполин, който се е опитал да разбута земята, да излезе от гроба си и да се махне от там.

Гробът на Пенчо Славейков в първите дни на август. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Тази сцена би свила всяко сърце, в което е останал стих от „Сън за щастие“ на поета – оказва се обаче, че е била част от ремонта на нагробния паметник. Разбитите бордюри и липсващата плоча са били подготовка за възстановка на мястото за покой на Пенчо Славейков. Днес гробното му място е покрито с гранитни плочи, а пред паметника са посадени цветя.

От Столична община съобщиха пред „Площад Славейков“, че ОП „Гробищни паркове“ е подело кампания за грижа за гробовете на бележити българи. Предстои почистване и реновиране на още от местата за покой на значими интелектуалци, които нямат потомци или са забравени от тях.

Вижте още: ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ ГРОБОВЕ В БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

Америка за България

ОСИНОВЯВАНЕ НА МЪРТВИТЕ НИ ГЕРОИ

ДС